RWS spoelt verontreiningd water uit Twentekanaal

0
(foto Adrie Oosterwijk / Shutterstock.com)

Rijkswaterstaat is gestart met het doorspoelen van het Twentekanaal.  Zo wordt het met dioxaan vervuilde water verdund en gecontroleerd via Kanaal Almelo-De Haandrik en de Vecht naar het IJsselmeer afgevoerd. Waterschap Vechtstromen verwacht dat het spoelen ongeveer een week zal duren.

In de zijtak van het Twentekanaal naar Almelo ontdekten Rijkswaterstaat en drinkwaterbedrijf Vitens vorig jaar december verhoogde concentraties van het kankerverwekkende dioxaan.

Vergunning

Bij vervolgmetingen van RWS en waterschap Vechtstromen is in februari gebleken dat de verhoogde concentraties veroorzaakt werden door lozingen van een bedrijf uit Delden. Dioxaan wordt onder andere gebruikt in de papierindustrie, in koelvloeistof voor auto’s en bij de productie van cosmetische stoffen en shampoos. De stof staat sinds juli 2021 op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) van het RIVM. Het bedrijf heeft een uit 2018 daterende vergunning voor het lozen van in de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) gezuiverd water, koelwater en niet verontreinigd regel- en sneeuwwater. Destijds werd gedacht dat het dioxaan voldoende zou worden verwijderd in de awzi van het bedrijf. Dat blijkt nu niet zo te zijn.

Waterschap Vechtstromen is, als bevoegd gezag, in gesprek gegaan met het bedrijf. Het productieproces dat zorgde voor lozing van de grootste hoeveelheid dioxaan op de awzi is op 28 februari gestopt. Het waterschap heeft geen juridische mogelijkheden om de lozing vanuit de awzi te stoppen. Er geldt wel een ‘minimalisatieplicht’ voor Zeer Zorgwekkende Stoffen.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.