Rotterdam wil walstroom voor schonere lucht

0
(foto Tekst & Toebehoren)

Rotterdam gaat investeren in walstroomvoorzieningen voor zeeschepen. Dat staat in de Koersnota Schone Lucht die wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) vrijdag 19 juli presenteerde. Daarin staan de ambities en plannen om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren.

Met walstroom hoeven zeeschepen in de Rotterdamse haven straks niet meer hun generatoren te laten draaien, maar kunnen ze een stekker inpluggen aan de kade. Bonte: “Inmiddels zijn bijna alle binnenvaartschepen van walstroom voorzien. Dat is goed nieuws. In de komende jaren willen we ook voor zeeschepen in de Rotterdamse haven voor walstroomaansluitingen zorgen.”

Normen overschreden

In de Koersnota staan in totaal zeventien maatregelen. Naast walstroom voor zeeschepen gaat het onder meer om de inzet van elektrische bussen en het stimuleren van fietsgebruik.

“Met de 17 maatregelen zorgen we ervoor dat er volgend jaar geen straten meer zijn waar de Europese normen voor luchtkwaliteit worden overschreden en de lucht over vier jaar in de hele stad schoner is”, aldus Bonte.

Wegverkeer aanpakken

De maatregelen zijn ook nodig om de luchtkwaliteit op de lange termijn te verbeteren. Wegverkeer is een belangrijke bron voor een hoge concentratie NO2 (stikstofdioxide) in de stad. “Het is een bron waar de gemeente relatief veel invloed op heeft. De gemeente zal daarom de komende jaren actief inzetten op schoner (auto)verkeer, vervangende vervoerskeuzes (fiets, OV), schonere bouwwerktuigen en het verschonen van de binnenvaart”, vermeldt het persbericht van het stadsbestuur.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.