Knopen en splitsen bij Museumwerf Vreeswijk

0

Museumwerf Vreeswijk houdt op 4 augustus weer een Themazondag. Het onderwerp is deze keer ‘Knopen en Splitsen’.

Degelijk touwwerk aan boord is onmisbaar, ook voor de veiligheid. Bij historische schepen draagt degelijk ouderwets touwwerk ook bij aan een authentieke uitstraling. Schippers, boeren en buitenlui werden vroeger van jongs af aan ingewijd in de geheimen van het knopen en splitsen.

Geheimen

Maar het eeuwenoude ambacht dreigt te verdwijnen. Daar wil de Museumwerf wat aan doen. Op de Themazondag geeft Hans van der Haar interessante knoopdemonstraties, van bezetting tot oogsplits. Wat dit zijn? Daar kom je als bezoeker ter plekke achter.

Van der Haar is bereid de geheimen van het knopen en splitsen te onthullen. Daarbij beperkt hij zich niet tot touw alleen. Ook staaldraad komt aan bod.

Van der Haar weet waarover hij het heeft. Hij kan buigen op veertig jaar praktijkervaring bij Monster Vreeswijk en bij Gebr. van der Vlerk. Hij geeft cursussen knopen en splitsen, onder andere bij de Museumwerf.

Themazondag

De Themazondag is een kleinschalig evenement waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf of het water. Het gezellige Theehuys (met binnen- en buitenterras) is geopend voor een lekker kopje koffie of thee en een stuk koude of warme appeltaart.

Tijdens de Themazondag is Museumwerf Vreeswijk geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De entree kost 2 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Museumwerf Vreeswijk is gevestigd aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.