- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekRogvleugel eten bij de Klepperman

Rogvleugel eten bij de Klepperman [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Vorig jaar begon Jeroen Roeters een nieuw restaurant voor visspecialiteiten in Heusden aan de Maas met welluidende naam De Klepperman. Roeters – eigenaar van restaurant ’t Oude Veerhuis in Ammerzoden – startte De Klepperman samen met medewerker Leon Bool.
“Voordat we hier in Heusden van start gingen, had ik als gastheer in de bediening al ruim vijf jaar bij Jeroen in Ammerzoden gewerkt”, vertelt Leon in het nieuwe restaurant in Heusden, dat de sfeer ademt van een gezellig donkerbruin café. “We hadden er onderling al eens eerder over gesproken om in Heusden een speciaal visrestaurant te beginnen.”

De dagelijkse leiding is in handen van Leon Bool. (foto’s Harrie van Eeuwijk)

Vismarkt
“Er was hier, vlakbij het mooie oude gebouw van de visafslag van weleer, geen enkel visrestaurant. Toen we hier op de Vismarkt vlakbij die mooie jachthaven de gelegenheid kregen om dit pand te huren, hoefden we daar geen moment over na te denken.” Voorheen zat er een pizzeria.
Jeroen en Leon renoveerden het gebouw aan de binnenkant en gingen half oktober van start.
“We bespreken alles samen”, aldus Leon die de dagelijkse leiding heeft. Hij woont boven de zaak. “Na bijna een jaar blijkt het een goeie gooi geweest om hier te beginnen.”

Nachtwaker
Vanwaar die naam? “Er waren in de 17e eeuw negen vestingstadjes die een Klepperman hadden, een nachtwaker. Hij moest de stad bewaken en in de gaten houden of er geen boeven of ander gespuis rondwaarde. Ook moest hij in de gaten houden of er geen vijandelijke aanvallen op til waren en of er eventueel ergens een beginnende brand was. Mocht er onraad zijn, dan sloeg hij alarm met een klepper. Rond 1900 werd hij meer een stadsomroeper. Er waren meer stadjes met een omroeper, een bellenman.”

Restaurant
Het is een restaurant met een terras. Dat terras is erg populair. In De Klepperman werken vijf vaste medewerkers en een aantal oproepkrachten. “Vooral in het seizoen van mei tot en met september hebben we die veel nodig”, vertelt Leon. “In de keuken heeft de chef-kok de leiding en in de bediening doe ik het zelf. Daarnaast heb ik ook over het geheel de leiding.”
Binnen in de Klepperman zijn 50 zitplaatsen en op het terras kunnen nog 40 gasten plaatsnemen.
De drukke tijden zijn van mei tot september. In de andere maanden is het vooral druk in de weekenden, want in Heusden zijn bijvoorbeeld op zondag alle winkels open. Dan komen er veel mensen uit de regio.

Prijs
“Onze kaart is van een gemiddelde prijsklasse. Het is bij ons voornamelijk visrestaurant. Voor mensen die niet van vis houden, hebben we wat vleesgerechten. Alle vis wordt elke dag vers aangevoerd. In principe komt onze vis uit Ierseke. Veelal vis naar wat het seizoen biedt. Bijvoorbeeld oesters van september en tot mei. Op dit moment werken we veel met rogvleugel en zomerschol. Tevens hebben we heel mooie paling. Wat vlees betreft serveren we momenteel een mooie biefstuk en een kalfsentrecote. De vleessoorten zijn beperkt. Doch alles maken we in de keuken zelf en alles is altijd vers. Verse groenten, verse aardappelen, verse sauzen, enzovoort.”

De Klepperman is gevestigd in een mooi oud pand aan de Vismarkt.

Op de kaart staan bij de voorgerechten uitnodigende gerechten. De Heusdense paling en een Jacobus Toet (20 gram Royal Bearri Caviar, geserveerd met blini’s, crême fraiche en een glaasje wodka) zien er aanlokkelijk uit. En wat te denken bij de hoofdgerechten van snoekbaars op de huid gegrild met een saus van Noordzee zandkrabbetjes of Canner à la nage (in court bouillon gegaarde Canadese babykreeft van ongeveer 350 gram met beurre blanc saus, waarin saffraan is verwerkt), die bepaald niet te versmaden zijn. “Elke drie maanden maken we een nieuwe kaart.”

Gasten
Heusden is een oud stadje, met veel toerisme. “We hebben veel gasten van jachthavens in de omgeving. Jachthaven De Wiel ligt hier een minuutje vandaan. Watersporters met een vaste ligplaats en passanten. Sommige watersporters komen als ze met vakantie gaan hier op de heenweg langs en op de terugweg weer. En er zijn al heel wat vaste klanten uit de regio. Tevoren reserveren is, vooral in het seizoen en in de weekenden, aan te bevelen.”
In drukke tijden kent men een grote toeloop vanaf twaalf uur voor de lunch. Na 3 uur is het gewoonlijk wat rustiger. Tegen half 6 komt de volgende drukke periode. “Vanaf 5 uur is de keuken weer open. Daarnaast hebben we mogelijkheden om partijen te houden, vooral in de vorm van diners.”

Openingstijden
Op maandag is de zaak altijd gesloten en ook met carnaval kan men in De Klepperman niet terecht. Alle andere dagen is vanaf 12 uur tot half 5 de keuken open en dan weer vanaf 5 uur tot 9 uur. “En vooral bij mooi weer blijven de mensen dan na het diner nog wel hangen om wat te drinken”, aldus Leon Bool.

Vismarkt 3,
5256 BC Heusden-vesting
Telefoon: (0416) 66 12 13
www.restaurantdeklepperman.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -