- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPositieve ervaring met de binnenvaart

Positieve ervaring met de binnenvaart [INGEZONDEN]

- Advertentie -

Delen

Na vele tientallen jaren uitsluitend op het IJsselmeer en de Noordzee te hebben gezeild, en juist thuisgekomen van een tocht van drie maanden langs de Engelse Zuidkust met onze 15 meter lange  zeilboot, vonden wij het interessant om eens de binnenwateren ‘te proeven’. Diverse mensen waarschuwden ons echter voor het drukke beroepsbinnenvaartverkeer en voor het feit dat de beroepsschippers vaak niet zo veel ophadden met de pleziervaart.

Begin oktober ging onze tocht vanuit Kinrooi langs de Maas richting Geertruidenberg: een prachtige tocht met mooie plaatsen langs de route en altijd vriendelijk zwaaiende binnenvaartschippers.

Vanuit Geertruidenberg zouden we via het Wilhelminakanaal, de Zuid-Willemsvaart en Kanaal Wessem-Nederweert weer terug varen naar Kinrooi. Wat in de eerste plaats opviel, was dat de diverse centrales ons nauwgezet volgden, zodat we nergens om de brugopening hoefden te vragen en al ‘rood-groen’ kregen als we 500 meter voor een brug voeren.

Terwijl we de Helmond-sluis in de Zuid-Willemsvaart naderden, werden we achterop gelopen door de BE-AN van de familie Van Oosterhout. Uiteraard lieten we die als eerste de sluis invaren, maar toen wij binnenvoeren, hadden zij expres ruimte voor ons gelaten om vóór hen te gaan liggen en ze hielpen ons vanuit hun gangboord daarbij. Ze hadden ons eerder al opgemerkt op het Wilhelminakanaal en zo ontstond er een leuk gesprek.

Bij de daaropvolgende sluizen op de Zuid-Willemsvaart wachtten ze telkens op ons, steeds rekening houdend met het feit dat wij ook goed in de sluis konden afmeren. Ze hadden blijkbaar een en ander al afgesproken met de sluiswachters. Na sluis 13 wensten we elkaar een goede vaart toe en zagen de we de BE-AN het Kanaal Wessem-Nederweert invaren met een snelheid die we niet bij konden houden.

Echter, toen wij de oude Panheel-sluis naderden en de sluiswachters om een schutting vroegen, vertelden die ons: “Jullie kunnen met jullie vrienden van de BE-AN meeschutten!” Was dus al geregeld!

In de sluis, met een voor ons ongekend groot verval van wel 8 meter (!), kwam de heer Van Oosterhout al via de wal naar ons toe om ons te helpen aan te leggen en hij gaf vervolgens een uitleg over de werking van deze sluis.

Nog nooit heeft de uitdrukking ‘Varen doe je samen’ zo veel inhoud voor ons gehad. Wat is de binnenvaart een geweldige wereld!

Meneer en mevrouw van Oosterhout hebben onze ogen geopend, waarvoor onze eeuwige dank!

Alex Hendriks
Steenokkerzeel, België

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -