- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOpnieuw scheuren in stuw Roermond - snel hersteld

Opnieuw scheuren in stuw Roermond – snel hersteld

- Advertentie -

Delen

Bij duikinspecties in september ontdekte Rijkswaterstaat weer scheuren in een aantal jukken. Dit was afgelopen februari ook het geval. De nieuwe scheuren zijn inmiddels dichtgelast.

“We blijven de stuw goed monitoren en zijn gestart met de voorbereiding om volgend jaar te beginnen met het vervangen van alle jukken”, meldt Rijkswaterstaat.

De vervanging maakt deel uit van het groot onderhoud, dat onlangs aan Mourik Infra gegund is. “We zijn nu versneld gestart met het treffen van de voorbereidingen hiervoor”, aldus Rijkswaterstaat. “Na het hoogwaterseizoen verwachten we te kunnen starten met de werkzaamheden.”

Kraanschip

Stuw Roermond is een van de zeven stuwen in de Maas waarmee Rijkswaterstaat het waterpeil kan beïnvloeden. De stuw is op dit moment gezet, dat betekent dat alle schuiven erin zitten. Als de afvoer van de Maas hoger dan 400 m3/s wordt, haalt Rijkswaterstaat de eerste rij schuiven van dit deel van de stuw. Zo kan het water sneller wegstromen.

Normaal gesproken wordt daarvoor de stuwkraan gebruikt. De kraan rijdt over een rails die op de stuw ligt. “Om de kans op nieuwe scheuren zo klein mogelijk te maken, zetten we voor deze procedure nu geen kraan in. Mocht het nodig zijn om veranderingen aan te brengen in de stuw, dan zetten we daarvoor een kraanschip in. Dit hebben we begin 2022 ook succesvol gedaan.”

De tweede en derde rij schuiven blijven staan. Dat kan bij hogere afvoeren betekenen dat het overloopgebied bij de Weerd eerder volstroomt dan normaal.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -