- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStuw Roermond: scheuren in drie jukken

Stuw Roermond: scheuren in drie jukken

- Advertentie -

Delen

Uit een duikinspectie is gebleken dat in drie jukken van de stuw in Roermond scheuren zitten. De inspectie werd uitgevoerd nadat in januari schade ontstond aan de stuw. Afgelopen dagen zijn de beschadigde jukken een aantal millimeter naar achteren uitgezet. Rijkswaterstaat gaat de jukken met een schoorconstructie verstevigen.

Woensdagavond 12 januari is stuw Roermond gezet vanaf een kraanschip. Vanwege schade aan de stuw kon dit niet via de normale procedure. De volgende stap was het onderzoeken van de schade. De uitvoering van dit onderzoek was afhankelijk van de stroming en het zicht onderwater. De duikinspectie kon eind januari plaatsvinden.

Scheuren

Daarbij is gebleken dat drie jukken (juk 14, 15 en 16) scheuren vertonen. Met een constructieve versteviging is dit te verhelpen. Vooruitlopend op deze reparatie is er ballast op deze jukken geplaatst om ze te verstevigen en met een continue meting worden ze gemonitord.

Op 8 februari heeft Rijkswaterstaat de beschadigde jukken een aantal millimeter naar achteren uitgezet. “Een kleine uitzetting weliswaar, maar meer dan de veiligheidsnorm”, verklaart Rijkswaterstaat. “Inmiddels is de stuw stabiel. De stand en toestand van de jukken wordt nauwlettend gemonitord.”

Schoorconstructie

Om de beschadigde jukken te verstevigen, wordt zo snel mogelijk een schoorconstructie gemonteerd. Deze constructie van buizen wordt vervolgens benedenstrooms tegen de drie jukken geplaatst. Op die manier wil Rijkswaterstaat de stuw stabiliseren. Na plaatsing van de constructie kunnen bij een lage waterafvoer laswerkzaamheden onderwater uitgevoerd worden om de beschadigde jukken te herstellen.

Jukken vormen de ‘staanders’ van een stuw. In de jukken zitten meerdere beweegbare schuiven die zorgen dat er meer of minder water wordt doorgelaten. Mocht een juk bezwijken, dan ontstaat er een gat in de stuw met een waterdaling in het stuwpand Roermond als gevolg. Dit kan tot gevolg hebben dat woonboten scheef komen te liggen en dat de scheepvaart wordt gestremd.

Rijksmonument

Stuw Roermond is bijna honderd jaar oud en een rijksmonument. De stuw zorgt ervoor dat het waterpeil geregeld kan worden binnen stuwpand Roermond. Het goed functioneren van de stuw is noodzakelijk voor een vlotte en veilige doorstroming van de scheepvaart over de Maas.

Rijkswaterstaat staat de komende decennia voor een forse vervangingsopgave. De vervanging van de stuw bij Roermond is voorzien rond 2035. In 2023 staat nog een keer groot onderhoud aan de stuw gepland.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -