- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOnderzoek naar prijsafspraken bunkersector

Onderzoek naar prijsafspraken bunkersector

- Advertentie -

Delen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzoekt of er prijsafspraken zijn gemaakt in de bunkersector.

Het gaat om bedrijven die scheepsbrandstoffen produceren, opslaan, verwerken, verhandelen en leveren aan de zeevaart. De focus ligt op de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen.

De ACM start het onderzoek naar aanleiding van een tip van het Openbaar Ministerie. Dat zou informatie hebben gekregen van de politie. Welke bedrijven de ACM in het vizier heeft, vermeldt de mededingingsautoriteit niet. De ACM heeft inmiddels al wel diverse bedrijfsbezoeken afgelegd.

Met de bekendmaking van het onderzoek hoopt de ACM dat zich getuigen melden. “De ACM ontvangt graag tips en meldingen over kartels, ook van medewerkers en oud-medewerkers in deze sector. Dat kan ook anoniem.”

 

Inkeerregeling

Bedrijven en personen die ín een kartel zitten, kunnen gebruik maken van de inkeerregeling. Daardoor kunnen ze een lagere boete krijgen. De kartelboete voor een bedrijf kan oplopen tot 40 procent van de wereldwijde omzet. De maximale boete voor personen die leiding geven aan een kartel is 900.000 euro.

Haven op de korrel

De ACM besteedt al enige tijd veel aandacht aan bedrijven in de haven- en transportsector. “Gezonde concurrentie binnen de havens geeft Nederlandse bedrijven ook buiten Nederland meer concurrentiekracht.”
De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. Daarvoor wordt eerst het feitelijke gedrag verder onderzocht. De ACM houdt er rekening mee dat de conclusie is dat er geen overtredingen zijn gepleegd. Wordt er wél een overtreding gevonden, “dan worden partijen eerst gehoord voordat een overtreding definitief wordt vastgesteld en er eventueel een sanctie wordt opgelegd”.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -