NPRC scoort goud voor duurzaamheid

0

De Nederlands Particuliere Rijnvaart Centrale (NPRC) is door de onafhankelijke duurzaamheidsbeoordelaar EcoVadis beloond met het gouden label voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De coöperatie schaart zich met deze hoogst mogelijke waardering bij de top 5 procent van het Europese bedrijfsleven op MVO-gebied.

Coöperatie NPRC bekend om de succesvolle inzet van duurzame schepen die zich continu inzetten om de uitstoot van schadelijke stoffen te minimaliseren. EcoVadis geeft inkopers wereldwijd inzicht in de score van leveranciers op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid.

 

Duurzaamheidscriteria

Het duurzaamheidsplatform heeft de NPRC op veel onderwerpen van het MVO doorgelicht. Naast de inzet om de uitstoot van CO2, fijnstof en NOx terug te brengen, is de coöperatie beoordeeld op 21 criteria verdeeld over vier thema’s: milieu, eerlijke arbeidspraktijken, eerlijke zakelijke praktijken en supply chain. Het behalen van het gouden label komt niet vaak voor; minder dan 5 procent van de bedrijven behaalt deze score.

De NPRC scoorde hoog bij de beoordelaars van EcoVadis. Het gemiddelde van de branche ligt op 43 punten, de NPRC scoorde 68 punten en is hiermee naar eigen zeggen veruit koploper in de Europese binnenvaart.

 

Bewuste koers

NPRC-directeur Stefan Meeusen: “We kiezen als aanbieder van binnenvaarttransport bewust voor een vernieuwende koers op het vlak van MVO. Voor ons is dit niet zomaar een onderwerp dat je er even bij doet. Speerpunten in ons MVO-beleidsplan zijn het verbeteren van transportefficiëntie en economische performance van de aangesloten binnenvaartondernemers.”

“Daarnaast focust de NPRC op trainingen en opleidingen, logistieke innovaties en het reduceren van schadelijke uitstoot. Per speerpunt hebben we ambitieuze doelstellingen geformuleerd die we jaarlijks meten. We hebben nu goud behaald; de komende jaren dwingen wij onszelf om ook op dit gebied koploper te blijven.”

 

Voorbeeldfunctie

“De gouden status van de NPRC op de EcoVadis-scorekaart is een bewijs dat de organisatie een koploper is op gebied van duurzaamheid”, aldus David McClintock, marketingdirecteur bij EcoVadis. “NPRC vormt daarmee niet alleen een mooie voorbeeldfunctie voor de (binnenvaart)markt, maar ook voor de lokale omgeving waarin zij opereert. Voorbeelden als deze zijn van essentieel belang voor het in gang brengen van de verandering die we nodig hebben voor een duurzame toekomst.”

 

Dashboard

De NPRC geeft verladers met een dashboard inzicht in de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de logistieke keten. Klant Covestro bijvoorbeeld is enthousiast over de inspanningen van de NPRC. Nils Peterzelka, inkoopmanager bulkshipping bij de verlader, legt uit: “Wij stellen hoge eisen aan onze leveranciers op het gebied van duurzaamheid. Het gouden MVO-label bewijst dat het NPRC-schipperscollectief de juiste weg heeft ingeslagen. Voor Covestro staat het verduurzamen van de supply chain hoog op de agenda en de NPRC geeft hier een concrete invulling aan.”

foto: NPRC

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.