- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe subsidieronde moet voor meer Stage V-motoren zorgen

Nieuwe subsidieronde moet voor meer Stage V-motoren zorgen

- Advertentie -

Delen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt ook in 2021 geld beschikbaar voor de ontwikkeling en certificering van binnenvaartmotoren. De regeling Duurzame Binnenvaartmotoren is bedoeld om fabrikanten te stimuleren om motoren met Stage V-certificaat op de markt te brengen.

Om in aanmerking te komen moet een project zich richten op de ontwikkeling en certificering van motoren van het type IWP (binnenvaartvoortstuwingsmotoren), IWA (binnenvaartondersteuningsmotoren), of de marinisering van NRE (Non-Road Engines onder de 560 kW) en Euro VI-vrachtwagenmotoren. In EU-verordening 2016/1628 staan de Stage V-eisen die daarvoor gelden.

Eén miljoen euro

De subsidieronde die nu is gestart is de tweede. Het ministerie stelt in totaal één miljoen euro. Het maximumbedrag per projectaanvraag is 250.000 euro. De uiterste inleverdatum voor aanvragen is 1 maart 2021.

De eerste ronde liep tot 16 november 2019. Daarvoor was 500.000 euro beschikbaar. “De regeling werd zwaar overtekend en de projectaanvragen waren van hoge kwaliteit”, aldus het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart, dat de tijdelijke regeling uitvoert. Na toetsing door de onafhankelijke Innovatieraad Binnenvaart (EICB) werden twee projecten gehonoreerd. Daarmee was het subsidiebedrag voor 2020 op.

Het ene project was van Yerseke Engine Services. Dat richt zich op ontwikkeling en certificering van een Caterpillar-motorserie met een vermogensrange van 955 kW tot 2.000 kW. Het andere is een project van Koedood Diesel Service om Stage V-certificering te realiseren van de Mitsubishi SR-serie. Daar is de range grofweg van 500 kW tot 1.700 kW.

Green Deal

In de Green Deal, die in juni 2019 is ondertekend, committeert de binnenvaart zich aan duurzame ambities voor het jaar 2050. Om die ambities mogelijk te maken is een belangrijke rol weggelegd voor motoren die voldoen aan de nieuwste emissie-eisen: NRMM Stage V. “Echter, omdat de binnenvaart een relatief kleine markt is voor motorfabrikanten, zijn er op dit moment nog niet genoeg motoren beschikbaar die voldoen aan deze eis. De kosten die fabrikanten moeten maken voor certificering zijn daarbij een struikelblok gebleken”, verklaart het EICB.

De regeling Duurzame Binnenvaartmotoren is bedoeld om motorfabrikanten te stimuleren om binnenvaartmotoren met Stage V-certificaat op de markt te brengen.

Aanvragen

Het aanvraagformulier is te downloaden op www.eicb.nl/projecten/sdbm. Daar staat ook een handleiding voor het doen van de aanvraag (onder andere het schrijven van het projectplan).

Neem voor meer informatie over de regeling Duurzame Binnenvaartmotoren contact op met Niels Kreukniet van het EICB: 010 798 98 30 of [email protected].

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -