- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe schoorsteen voor oude Franse Motor

Nieuwe schoorsteen voor oude Franse Motor

- Advertentie -

Delen

Museumwerf Wolthuis in Sappemeer heeft de nieuwe schoorsteen voor de oude Franse Motor Marot bijna klaar. Die vervaardigen de vrijwilligers van de werf in opdracht van Verenging De Binnenvaart, die eigenaar is van het uit 1947 stammende schip.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd dankzij de Marshallhulp een aantal Franse Motoren gebouwd. Dit type binnenvaartschip was ontworpen door de Zwitserse architect Ryniker. Het werd in eerste instantie gebouwd in Canada. Hierdoor werd het model ook wel bekend onder de naam ‘Canadees’.

De schepen werden in stukken aangeleverd en in Dordrecht bij Scheepswerf de Biesbosch samengesteld. In totaal werden er 95 in Europa ingezet voor de naoorlogse wederopbouw.

Scheepswerf de Biesbosch leverde er in totaal 35, waarvan dertien compleet in Dordrecht werden gebouwd. De overige schepen werden samengesteld en afgebouwd op Franse werven in Cherbourg, Le Havre en Straatsburg.

Vereniging De Binnenvaart

Van deze Franse Motoren is nog maar een klein aantal over. Vereniging De Binnenvaart in Dordrecht wist in 2018 één in bezit te krijgen. Deze Marot is gebouwd in 1947 en nog uitgerust met de originele Enterprise-motor.

Wat ontbreekt, is de originele schoorsteen. Dankzij de contacten van vrijwilligers van museumwerf Wolthuis in Sappemeer met Vereniging De Binnenvaart kreeg de werf opdracht een passende schoorsteen te ontwerpen en te bouwen.

Staaltje vakwerk

Die schoorsteen verkeert nu in de afwerkfase en wordt binnenkort naar Dordrecht gebracht. Een mooi staaltje vakwerk dat illustratief is voor de voorwerpen die de vrijwilligers van Wolthuis zoal vervaardigen. Er wordt op de werf van alles gefabriceerd. Zoals brugleuningen, ooievaarsnesten, scheepsluiken en vuurkorven.

Momenteel is men in het bezoekerscentrum in de weer om een stuurhut van een coaster uit de vijftiger jaren van de 20e eeuw te realiseren. In de museumwerf is elke dinsdag en donderdag een grote groep vrijwilligers aan het werk en op deze dagen is de werf dan ook geopend voor publiek. Van april tot begin september is de werf ook op zaterdagmiddag te bezoeken. Het adres is Noorderstraat 308, 9611 AT  Sappemeer.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -