- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe binnenvaartexamens uitgesteld

Nieuwe binnenvaartexamens uitgesteld

- Advertentie -

Delen

De nieuwe binnenvaartexamens starten pas op 1 januari 2023, zo heeft het CBR bekendgemaakt. Eerst was het de bedoeling dat de aangepaste examens vanaf 1 september 2022 zouden gelden.

Het besluit is genomen in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de opleiderswerkgroep en examinatoren, aldus het bestuursorgaan dat de vakbekwaamheid in het transport toetst. “Zo kan het CBR zorgvuldigheid en kwaliteit van de examens voorop zetten en krijgen opleiders voldoende ruimte om lesmateriaal aan te passen. Ook hopen we dat de wetgeving met nieuwe exameneisen voor 1 januari gepubliceerd is.”

De nieuwe examens zijn het gevolg van de invoering van de Europese richtlijn voor de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart. Daardoor wordt onder andere het groot vaarbewijs vervangen door een EU-kwalificatiecertificaat Schipper. Nederland was echter nog niet op tijd klaar voor de nieuwe regelgeving. Vandaar dat het ministerie afgelopen februari met een noodregeling kwam. Die geldt nu nog steeds.

Theorie-examens ‘oude stijl’

Tot en met 31 december 2022 blijft het CBR de examens ‘oude stijl’ afnemen. Dat kan onder de noodregeling (de aangepaste Binnenvaartregeling). Dat gebeurt nu ook al.

Wie vóór 31 december 2022 minimaal één theorie-examen schipper ‘oude stijl’ met een voldoende heeft afgerond, kan u het traject ‘oude stijl’ afmaken, aangevuld met het overgangsexamen. “In combinatie met overige kwalificatie-eisen, zoals voldoende vaartijd, voldoet u dan aan de eisen uit de nieuwe Richtlijn.”

Dat traject kan men tot en met 31 december 2024 afronden. Daarna worden alleen nog de nieuwe theorie-examens afgenomen.

Navigatie 1 vervalt

De nieuwe radarexamens kunnen al wel eerder worden afgelegd, namelijk vanaf 21 september 2022. In de nieuwe exameneisen staat wat kandidaten voor dit examen moeten kennen en kunnen.

Het mondeling examen navigatie 1 (met aantoonbaar vier jaar vaartijd) blijft het CBR afnemen tot en met 31 december 2022. Dat gebeurt twee keer per maand, met vijf rondes per examen.

Vanaf 1 januari 2023 komt het navigatie 1 examen te vervallen. Het wordt vervangen door twee praktijkexamens schipper: reisuitvoering en reisvoorbereiding.

Tot slot waarschuwt het CBR nog: “Wij zien dit jaar een flinke daling in het slagingspercentage ten opzichte van 2021. Wij adviseren u dan ook goed voorbereid naar het examen te komen.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -