- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPort of Harlingen heeft grote plannen met Waddenpromenade

Port of Harlingen heeft grote plannen met Waddenpromenade

- Advertentie -

Delen

Bijna twee jaar na de aankoop van het gebouw met verkeerstoren aan de Waddenpromenade in Harlingen is de verbouwing bijna gereed. Daarmee vormt de Waddenpromenade officieel het nieuwe onderkomen van Port of Harlingen. Dat heeft grote plannen en wil het gebied “spectaculair verder transformeren tot prettige en sociale poort naar het noorden en de Waddenzee”.

“De aanschaf van het pand op de Waddenpromenade was voor ons in 2020 een geweldige kans”, zegt Paul Pot, directeur van Port of Harlingen. “Dit gebouw biedt ons de mogelijkheid om de haven én het havenbedrijf de uitstraling te geven die past bij onze ambities. Als havenbedrijf gaan we ons verder professionaliseren als hét duurzame maritieme en logistieke hart van Noord-Nederland. Daar hoort een echt havengebouw als dit bij. We zijn blij dat we de renovatie van de kantoorruimte kunnen afronden. Nu wordt het tijd om na te denken over de verdere ontwikkeling van het gebied.”

Inkijkje in plannen

“Achter de toren bevindt zich een vervallen paviljoen. Dat doet deze prachtige locatie natuurlijk geen goed”, vindt Pot. “De stad, de inwoners van Harlingen en de toeristen verdienen beter.”

De komende week wordt het gebouw beplakt met stickers. Met de artist impressions op de ramen krijgen voorbijgangers een inkijkje in de plannen die Port of Harlingen met de rest van het gebouw en de directe omgeving heeft.

Nieuw icoon

De architecten van Studio Groen+Schild is gevraagd een schetsontwerp te maken voor een nieuw icoon voor Harlingen, vertelt Pot. “In dit ontwerp laten we het nautische verleden van de stad en de dynamische toekomst van de haven samenkomen.”

Het ontwerp en de plannen zijn nog niet in beton gegoten. Port of Harlingen gaat met diverse belanghebbenden in gesprek over de verdere ontwikkeling van het gebied. Pot: “Er zijn meerdere geïnteresseerden die graag op deze plek gehuisvest willen zijn. Wat we in elk geval willen is dat het huidige stenen doorgangsgebied gaat veranderen in een plek voor ontmoeting en ontspanning. Er komt ruimte voor horeca en andere zaken. We denken aan een soort boulevard en ruimte voor de natuur.”

Tweede toren

In het schetsontwerp wordt het bestaande paviljoen gesloopt en komt er een nieuw voor terug. Open, licht en transparant. Aan de zijde van de stad wil Port of Harlingen een tweede toren realiseren die toegankelijk is voor het publiek. Vanaf het dak is dan een prachtig uitzicht over de Wadden, de haven, de grachten en de mooie panden van Harlingen.

“In ons schetsontwerp praten we over het project Willemsdok. Maar misschien weten de inwoners van Harlingen een betere naam. Tegen de tijd dat we verder zijn met de ontwikkeling willen we hiervoor een prijsvraag in het leven roepen via onze website en social media. We willen dat de inwoners van Harlingen straks trots zijn op de nieuwe Waddenpromenade, zoals wij dat al zijn als havenbedrijf.”

Tall Ship Races

In het nieuwe onderkomen van Port of Harlingen komt in juli ook tijdelijk het OCW te zitten. Dit is het Operationeel Centrum Water waarin onder meer Rijkswaterstaat, de waterpolitie, de KNRM, het loodswezen en Port of Harlingen alle nautische zaken organiseren en coördineren rond de Tall Ship Races 2022. Dit evenement vindt plaats van 14 tot en met 17 juli.

Op de Waddenpromenade komen verder nog het Regatta Center van wedstrijdorganisatie STI en een post van het Rode Kruis. “Als hoofdsponsor van dit prachtige nautisch evenement zijn we ontzettend trots dat we dit kunnen aanbieden op onze nieuwe locatie”, zegt Pot. “We kijken ernaar uit!”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -