- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsExamencentrum Binnenvaart in Willebroek geopend

Examencentrum Binnenvaart in Willebroek geopend

- Advertentie -

Delen

Op 5 juni is in Willebroek het gloednieuwe Examencentrum Binnenvaart geopend. Het beschikt over een examensimulator die erkend is voor de nieuwe examens in het kader van de Europese richtlijn beroepskwalificaties voor de binnenvaart die op 18 januari 2022 in werking trad.

“Vlaanderen kan op dit vlak als een koploper binnen Europa beschouwd worden”, vond Lydia Peeters, de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Het examencentrum in Willebroek is één van de eerste centra die examens conform de nieuwe Europese competenties organiseert. Bovendien gelden attesten die je hier haalt op alle binnenwateren in Europa.”

INES

In 2018 werd De Vlaamse Waterweg verantwoordelijk voor de organisatie van binnenvaartexamens en de afgifte van diploma’s en certificaten. Hiervoor werkt de vaarwegbeheerder nauw samen met het departement Mobiliteit en Openbare Werken, dat onder meer bevoegd is voor de goedkeuring van de opleidingsprogramma’s.

Lydia Peeters: “De opening van het nieuwe examencentrum bewijst dat we onze bevoegdheid serieus nemen. Het centrum in Willebroek is immers een van de eerste centra die de examens conform de nieuwe Europese competenties organiseert. Daarom investeerden we ook in een state-of-the-art examensimulator INES, oftewel de Inland Navigation Exam Simulator.”

Examens

De simulator is ook beschikbaar voor bedrijven en kandidaten die willen oefenen. Inmiddels worden er al sinds vorig jaar examens afgenomen in het Examencentrum. Voor de uitbating werd een samenwerking opgezet met de Antwerp Maritime Academy.

In het nieuwe examencentrum behaalde diploma’s gelden voortaan voor alle binnenwateren van de Europese Unie. Het gaat om de examens voor matroos, schipper, varen op radar, varen op maritieme waterwegen, varen op waterwegen met specifieke risico’s, voor passagiersvaart, stadsrondvaartboten, deskundige LNG en ADN.

Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg, zei: “We zetten ook in op digitalisering. Zo hebben we een nieuwe databank ontwikkeld waarin we alle bekwaamheden bijhouden. Deze databank is gekoppeld met een Europese databank waardoor het toezicht Europabreed en digitaal kan verlopen.”

Instroom

Jongeren die pas net hun binnenvaartcarrière starten, plukken de vruchten van de Europese en Vlaamse investeringen in kwaliteit, opleiding, veiligheid en innovatie, aldus Koen Anciaux. De bestuursvoorzitter van De Vlaamse Waterweg: “Dit is een doelgroep voor wie veiligheid en gezondheid op het werk belangrijker zijn dan ooit. En dus is het dat ook voor ons. Jongeren zijn namelijk de toekomst van de sector. Zonder hen aan boord – letterlijk en figuurlijk – kunnen we onze doelstellingen niet waarmaken.”

Er is momenteel sprake van een iets lagere instroom. “We blijven dit goed opvolgen en zullen waar nodig de nodige beleidsmaatregelen nemen, onder andere om het onderwijsaanbod te versterken”, zei minister Lydia Peeters. “Tegelijkertijd blijven we op Europees niveau pleiten voor versoepeling om de instroom in de sector de komende jaren te blijven verzekeren.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -