Nieuw werk van Willem Eerland op expositie in IJmuiden

0
Willem Eerland (links) bekeek de werken samen met Josien Damen en Cor Ouwendijk.

In het IJmuider Zee- en Havenmuseum de Visserijschool is tot half juni een expositie met het werk van Willem Eerland te zien. De opening werd verricht door Josien Damen. Nadat ze een scheepsbel had geluid bewonderde ze samen met de schilder en museumvoorzitter Cor Oudendijk de schilderijen.

Er hangen 43 werken van Eerland in het museum. De tentoonstelling is samengesteld door curator Wilhelmina Oostenrijk. Onderwerpen zijn vissersschepen, sloepen, sleepboten, reddingsboten, zeilschepen en passagiersschepen. Allemaal in de typisch, herkenbare stijl van de kunstenaar uit Nieuw-Lekkerland, die zoon van een sleepbootkapitein was en zelf gevaren heeft, onder meer bij Wijsmuller. Alles klopt, de schepen en hun bemanning komen tot leven, je hoort het water bijna tegen de boeg klotsen.

Speciaal voor deze expositie maakte Eerland een flink aantal nieuwe schilderijen, met name van schepen uit IJmuiden en omgeving. Zoals een aquarel van een logger bij de visafslag, de sleepboot Noord Holland van Wijsmuller, en de binnenkomst van de Johan van Oldenbarnevelt, een lijnschip van de Stoomvaart Maatschappij Nederland.

“Bijna de helft is nieuw”, aldus Eerland. Op de vraag hoe lang hij aan een schilderij werkt, heef hij geen concreet antwoord. “Ik ben altijd wel met twee of drie doeken tegelijk bezig.”

Josien Damen opende de expositie door het luiden van de scheepsbel.

Hollands glorie

Josien Damen, zelf beeldend kunstenares, is de echtgenote van Kommer Damen. Bij de gelijknamige scheepsbouwonderneming is ze onder meer verantwoordelijk voor exposities in het hoofdkantoor in Gorinchem. In opdracht van de werf schilderde Willem Eerland meerdere schepen die Damen Shipyards heeft gebouwd. Josien Damen is een groot liefhebber van het werk van Eerland, vertelde ze.

Willem Eerland wijst museumvoorzitter Cor Ouwendijk op een detail in het schilderij van de zeesleper Noord Holland.

Museumvoorzitter Cor Oudendijk vindt ze ook prachtig: “Het zijn schilderijen die mij pakken. Bij elk kunstwerk kun je even wegdromen. De zeesleper Noord Holland bijvoorbeeld, opstomend in zee en buiswater, laat een bijna vergeten era van Hollands glorie zien. In de voorbereiding op deze exposite bleek dat Willem Eerland en ik heel wat gemeen hebben. Water is de basis in ons beider leven geweest – net als de sleepvaart. We hebben ook nog op hetzelfde schip gevaren: de Assistent van Wijsmuller. Ik als koksmaat; en jij jaren later als schipper.”

Zee- en Havenmuseum de Visserijschool is op woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Havenkade 55, IJmuiden.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.