Van 15 juni tot en met is in Museum Veere werk te zien van maritiem tekenaar Robbert Das (1927). Hij is onder meer wereldwijd bekend van de futuristische ontwerpen die hij samen met zijn tweelingbroer Rudolf (in 2020 overleden) maakte.
In 2018 kocht het Scheepvaartmuseum Amsterdam, via Stichting Maritime Art & Design Colijnsplaat, 33 maritieme pen/aquarel-werken van Robbert Das. Daarmee kreeg zijn bijzondere en herkenbare 3D-tekentechniek een plek in het Nederlands nautisch erfgoed.
Scheepsbouwers
Sinds 1965 maakt de nu 95-jarige pen/aquarel-tekenaar tekeningen voor opdrachtgevers, particulieren, verzamelaars en bekende maritieme magazines. Met zijn 3D-tekenmethode levert Robbert Das een historisch overzicht van vaartuigen vanaf de zestiger jaren tot nu toe. Te denken valt daarbij aan wedstrijdzeilschepen, zeeschepen en cruiseschepen.
In de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren maakte Robbert Das voor scheepsbouwers handmatig visualisaties die verbeelden hoe een te bouwen (zeil)jacht of ander nieuwbouwschip er bij de tewaterlating zou uitzien. De tekeningen toonden zelfs aan hoe het scheepsinterieur zou worden.
Door toepassing van zijn persoonlijke tekentechniek geeft Robbert Das tot op de dag van vandaag een inkijkje in de bekende (wedstrijd)zeilschepen die in de wereld aan zeilraces en wereldomzeilingen deelnamen. Na bestudering van de maritieme geschiedenis schreef Das er ook verhalen bij, in het boek Ocean Pioneers. De tekeningen zijn zeer illustratief voor hun tijd. Hij laat zien n hoe dapper de eerste zeezeilers waren en hoe velen van hen zonder ondersteuning van zeekaart, kompas en GPS toch hun doel bereikten.
Tekentalent
Zowel zijn tekentalent als de unieke tekenmethode erfde Robbert, net als zijn tweelingbroer Rudolf, van zijn vader. “Mijn vader was meubelmaker en beschikte over tekentalent én een fotografisch geheugen. Om klanten inzicht te geven hoe een meubel in de ‘ruimte’ zou gaan passen, maakte hij een op de klant afgestemde, restyled interieurtekening met persoonlijke touch. Waren het rokers dan tekende hij een asbakje ‘in stijl’ op de tafel. En had hij nog een partij eikenhout in de meubelmakerij liggen dat op moest, dan tekende hij een geheel houten interieur, van eikenhout natuurlijk.”
Museale waarden
Met de opkomst en doorbraak van de digitalisering na de millenniumovergang kwamen de computertekenprogramma’s in zwang. De huidige scheeps- en jachtontwerpers staan allang niet meer achter de tekentafel. Ontwerpen en vervaardigen van werktekeningen gebeurt nu op de computer.
Stichting Maritime Art & Design in Colijnsplaat is door Robbert Das aangesteld als zaakwaarnemer voor exposities van zijn werk. De stichting zocht op zijn verzoek contact met directies en conservatoren van maritieme musea teneinde zijn nalatenschap te onderzoeken op de museale waarde.
Scheepvaartmuseum Amsterdam besloot, naar aanleiding van die vraag, het werk van Robbert Das te analyseren. Dat leidde ertoe dat zijn verzameling creaties het stempel ‘Nederlands nautisch erfgoed’ kreeg. Mede daardoor wordt de nalatenschap van Robbert Das als historisch erfgoed bewaard voor de komende generaties.
Daar bleef de samenwerking niet bij. Voor een waardige oude dag heeft de de maritiem kunstenaar zijn werk, voor expositie en verkoop, in beheer gegeven van de stichting. Die komt deze zomer met veel, nog onbekend werk van Das naar buiten.
Maritieme sculpturen
Om het werk van Robbert Das een extra dimensie te geven heeft beeldend kunstenaar Ludo van Well uit Colijnsplaat, als collega maritiem kunstenaar, enkele van zijn maritieme sculpturen aan de expositie toegevoegd. Zijn werk sluit naadloos aan op dat van Robbert Das.
Het werk van beide maritieme kunstenaars geeft een compleet beeld van de maritieme ontwikkeling die zich in de laatste twee eeuwen voordeed, voordoet en altijd zal blijven voordoen.
Museum Veere is gevestigd aan Kaai 25-27 in Veere.