- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStuw Linne zwaar beschadigd: RWS legt dam aan

Stuw Linne zwaar beschadigd: RWS legt dam aan

- Advertentie -

Delen

De stuw in Linne blijkt ernstig beschadigd door de losgeslagen duwbakken die er maandag 10 februari tegenaan gedreven zijn. Omdat de stuw waarschijnlijk niet stabiel is als het hoge water afneemt en om inspecties en herstel uit te kunnen voeren, heeft Rijkswaterstaat besloten om een tijdelijke dam rond het beschadigde deel van de stuw aan te leggen.

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. De werkzaamheden gaan maandag 17 februari van start.

Druk neemt toe als hoogwater afneemt

Op dit moment is de stuw stabiel. Dat is onder meer te danken door de druk van het water aan beide kanten van de stuw te regelen met de stuw Roermond.  “Na de aanvaring van de stuw is Rijkswaterstaat direct gestart met het ontwikkelen van scenario’s voor zekerstelling en herstel. Wanneer het hoogwater afneemt, neemt de druk op de stuw toe.”

De stuw ligt als eerste benedenstrooms van Linne en regelt het waterpeil tussen Linne en Roermond. “De verwachting is dat we de stuw onder de huidige omstandigheden voor een periode van twee weken stabiel kunnen houden”, schrijft Van Nieuwenhuizen De scheepvaart ondervindt op dit moment geen hinder door de aanvaring; die maakt gebruik van de sluis.

Risico

Het risico bestaat dat het water door de stuw breekt voordat de dam klaar is. Dan veroorzaakt dat een stijging in de waterstand benedenstrooms en een daling bovenstrooms. “Deze waterstandsverandering zal eerst een piek hebben en daarna stabiliseren”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Dit zal impact hebben op de directe omgeving en de scheepvaart.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -