- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe expositie in MAS: Vracht

Nieuwe expositie in MAS: Vracht

- Advertentie -

Delen

Het MAS in Antwerpen heeft een nieuwe permanente expositie: Vracht. Over de haven, mensen en goederen.’ De expo neemt de bezoeker mee in de kleurrijke geschiedenis van de zeevaart en de wereldhandel. Naast de vele waardevolle scheepsmodellen, zijn er ook tal van gebruiks- en kunstobjecten uit de collectie te zien die tonen hoe er eeuwenlang goederen, kennis en contacten via de haven Antwerpen in- en uitstroomden.

Van de eerste wortels van de haven tot vandaag gingen vrachten, goederen en kennis de stad in en uit. Via de scheepvaart en de wereldhandel kwamen mensen van over heel de wereld met elkaar in contact. Dat heeft Antwerpen gemaakt tot de kleurrijke en diverse stad die het nu is.

Maar hoe verliepen die ontmoetingen door de eeuwen heen echt? Was het eerlijke handel of uitbuiting? Scheepvaart bracht rijkdom in Antwerpen, maar welke sporen liet dat elders na? Vracht is het verhaal van een haven in de lange geschiedenis van de globalisering. Een verhaal over glansrijke periodes en aparte ontmoetingen, maar ook over de schaduwkanten van economische groei.

Wereldhandel

Op de zesde verdieping van het Antwerpse maritiem museum meren bezoekers aan in zes verschillende ‘dokken’ en leren ze telkens meer over de band tussen de stad en de wereld. Van de Vikingen en de Middeleeuwen, de 16e eeuw van Antwerpen en de kolonisatieperiode in Congo tot de hedendaagse wereldhandel. De bezoeker reist in zevenmijlslaarzen door de geschiedenis van de stad en de haven. De prachtige scheepsmodellen, kunstwerken en gebruiksvoorwerpen laten zien hoe de wereldhandel en de stad door de eeuwen heen evolueerde tot wat ze nu is.

Het ruimtelijk ontwerp waarbij de bezoekers langs ‘dokken’ reizen, is van scenograaf Koen Bouvée en dramaturg Gerry de Mol.

Dragers

Fotograaf en filmmaker Koen Broos zorgde in elk dok voor imposante stilistische filmbeelden van mensen die vracht doorgeven. De kunstinstallatie Dragers maakt de menselijkheid van vracht voelbaar. Het zijn immers mensen, de dragers, die een ‘vracht’ overbrengen.  Zo wordt vracht ook emotioneel en intuïtief getoond en worden de verschillende tijdshoofdstukken onderscheiden en tegelijk verbonden.

La Mouette

Op het einde van de expo vertoont het MAS de film La Mouette van Sébastien Segers uit 2020. De film is gebaseerd op het dagboek van zijn grootmoeder en onthult haar leven als zeemansvrouw, gescheiden van haar geliefde door de oceaan. Segers verrijkt het verhaal van dit dagboek met hedendaagse beelden van het tijdloze leven op een containerschip.

Prehistorische walvissen

Bij de expo hoort ook een boeiend randprogramma voorscholen, rondleidingen met gids, workshops, vakantie-ateliers en de installatie They have been laying around…, een project over walvissen van filmmaker Eva van Tongeren. Eva is gefascineerd door de aanwezigheid van overblijfselen van prehistorische walvissen in de Antwerpse bodem. Samen met jongeren van Het Bos en paleontoloog Mark Borsselaers maakte zij een kunstproject over deze archeologische vondsten.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -