- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw boek: ‘Binnenvaart’ - voor wie alles wil weten over de sector

Nieuw boek: ‘Binnenvaart’ – voor wie alles wil weten over de sector

- Advertentie -

Delen

Vers van de pers en 28 september in Antwerpen gepresenteerd: het boek Binnenvaart van Christa Sys en Frank Hellebosch. Een handig naslagwerk voor zowel schippers als logistiek managers en studenten. Het boek is verschenen bij Academia Press.

Auteur Christa Sys en coauteur Frank Hellebosch vormen een kundig duo. Ze belichten in hun boek de binnenvaart vanuit zowel de theorie als de praktijk. Het resultaat is een goed onderbouwd, informatief naslagwerk waarin ook oefeningen zijn opgenomen.

Kenners van de sector

Sys doceert aan de faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen en binnen het Centre for Maritime and Air Transport Management. Haar eerste les ooit ging over de binnenvaart. Sindsdien heeft ze zich in de sector vastgebeten. Ze is betrokken bij de tweejaarlijkse organisatie van de Antwerp Inland Navigation School en (inter)nationale onderzoeksprojecten. Ze heeft eerder boeken over binnenvaart gepubliceerd, waaronder de voorloper van het nieuwe boek.

Hellebosch is general manager bij het Antwerpse bevrachtingskantoor Barging Solutions en bestuurder van binnenvaartcoöperatie CBO. Hij doceert het vak Binnenvaart op de Thomas More Hogeschool.

Positie versterken

Binnenvaart kan als duurzame vervoersmodaliteit een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de klimaatproblematiek. De Green Deal van de Europese Commissie zet in op verduurzaming en stimuleert de markt om meer over de vaarwegen te vervoeren. Met hun boek willen de auteurs kennis delen, zodat de sector zijn positie in het goederenvervoer kan versterken.

Hellebosch: “Toen ik studeerde, heeft nooit een professor mij verteld wat de invloed van het weer is op de transportkosten. Maar ook dit soort zaken moeten studenten weten. Ze zijn de logistieke managers van morgen, die beslissingen nemen over de inzet van vervoersmodaliteiten. Maar wat weten de huidige logistieke managers al over binnenvaart? Waar kunnen zij hun informatie halen?” Sys: “Een van mijn frustraties tijdens het schrijven was het vinden van actuele data over de binnenvaart. De sector heeft echt behoefte aan state-of-the-art data.”

Vakliteratuur

Lies Poignie is uitgeefster bij Academia Press, dat zich richt op kwaliteitspublicaties voor het hoger onderwijs en vakliteratuur voor professionals. Ze werkt al jaren samen met Christa Sys voor publicaties over financiële wiskunde. Het boek Binnenvaart is hun eerste samenwerking op het gebied van binnenvaart.

Poignie: “Christa heeft eerder Het Belang van de Antwerpse Voorwaarden 1951 geschreven. Dit werk is door de sector bekroond. In 2015 verscheen haar boek Laden en lossen in de binnenvaart. Nu zagen we behoefte aan een ruimer boek over de binnenvaart om te voorkomen dat kennis verloren gaat.”

Blijven schrijven

Het nieuwe boek is dinsdag 28 september op de Universiteit Antwerpen gepresenteerd. In dat kader vond ook een paneldiscussie plaats. De deelnemers hieraan bevestigden dat het nieuwe boek meer dan welkom is.

“Kennis is macht”, stelde Marc De Decker, binnenvaartadvocaat en voorzitter van de Federatie Belgische Binnenvaart. “Er kan nooit genoeg over de binnenvaart geschreven worden.”

Sven Vandenameele van BNP Paribas Fortis: “In het boek komt ook het ondernemingsplan aan bod, wat voor schippers zeer nuttig is. Erwin Verberght (CITBO): “Voor binnenvaartondernemers is het belangrijk zo’n boek te hebben. Er komen grote uitdagingen op onze sector af.”

Over die uitdagingen werd aansluitend uitgebreid gediscussieerd. Hierover leest u meer in de Binnenvaartkrant van 12 oktober 2021. Eén ding stond als een paal boven water: de binnenvaart is ontzettend belangrijk voor de toekomst van de industrie in Europa en voor onze havens. Hellebosch: “De voormalige Antwerpse havendirecteur Eddy Bruyninckx zag perfect hoe belangrijk deze sector is om de haven groot te maken.”

Tot 31-12-2021 is het boek Binnenvaart met 10 procent korting en gratis verzending te koop in de webshop van Academia Press. Maak gebruik van de kortingscode ‘binnenvaart10’.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -