- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAurora Botnia is Ropax Ferry van het jaar

Aurora Botnia is Ropax Ferry van het jaar

- Advertentie -

Delen

Aurora Botnia is de meest milieuvriendelijke RoPax veerboot ter wereld, die gebruik maakt van intelligente Danfoss-frequentieregelaars voor hybride energieopwekking en voortstuwing. De Aurora Botnia vaart sinds september 2021 op de route tussen Vaasa, Finland en Umeå in Zweden. Tijdens de FerryShippingSummit op 22 en 23 september 2021 heeft Wasaline voor de Aurora Botnia de Ropax Ferry of the Year award in ontvangst mogen nemen.

Danfoss Drives is vanaf het begin nauw betrokken bij dit grote project. Vroeg in de ochtend op 25 augustus werd het schip in de haven van Vaasa City overgedragen van de scheepswerf Rauma Marine Constructions Oy (RMC) aan de eigenaar, Wasaline, gevolgd door een proefvaart om er zeker van te zijn dat alles soepel verliep op de maiden voyage op 28 augustus.

Het doel was om het meest milieuvriendelijke schip op aarde te bouwen, door over te schakelen van diesel naar LNG en zelfs biogas om de CO2-uitstoot met ten minste 50 procent te verminderen. Verder wilde Wasaline een schip bouwen dat voorspelbaar onderhoud en monitoring op afstand mogelijk zou maken, evenals upgrades en duurzame verbeteringen, met andere woorden: klaar voor de toekomst. De intelligente frequentieregelaars van Danfoss dragen op meerdere vlakken bij aan de energiebesparing en uitstootbeperking.


Lengte: 150 meter
Breedte: 26 meter
Diepgang: 6,10 meter
Passagiers: 800
Rijbanen: 1500 meter
Max. snelheid: 20 knopen
Hutten: 68
IJsklasse: 1A Super


Stapje extra

“Er waren verschillende hobbels op de weg, of beter gezegd, obstakels op zee. In de eerste plaats had iedereen te maken met veel uitstel als gevolg van Covid-19-beperkingen op de scheepswerf, wat leidde tot verschillende vertragingen ten opzichte van de oorspronkelijke planning. Maar we hebben ons doel hoe dan ook bereikt en zijn erin geslaagd om de ecologische voetafdruk van de meest noordelijke veerbootlijn die het hele jaar door vaart, te verkleinen door nauw samen te werken met systeemintegrator WE Tech, voor wie we de frequentieregelaars leverden om het hybride aandrijfsysteem te voltooien”, zegt Martti Alatalo, Global Director Marine & Offshore bij Danfoss Drives. “Samen hebben we onze missie bereikt omdat iedereen een stapje extra heeft gezet – echt mooi om te zien en grote dank aan het hele team.”

(foto Danfoss Drives)

LNG/batterij-elektrisch

Aurora Botnia is ’s werelds meest milieuvriendelijke veerboot in zijn klasse, gebaseerd op een LNG (vloeibaar aardgas)/batterij-elektrische hybride technologie. De voortstuwing van het schip maakt, evenals de airconditioning-, koel- en pompsystemen, gebruik van intelligente frequentieregelaars van Danfoss om de elektromotoren te regelen. Tevens wordt het elektrische net voor interne energievoorziening gecreëerd door de Danfoss intelligente frequentieregelaars. Dit zorgt voor de best mogelijke energie-efficiëntie en de laagst mogelijke emissies.

Het elektrische aandrijfsysteem aan boord maakt gebruik van hybride technologie met lage emissies, samen met vier grote lithium-ionbatterijen voor energieopslag die de energieopwekking ondersteunen. Het aandrijfsysteem wordt geregeld door Danfoss vloeistofgekoelde drives. De aansluiting van de accu’s op het energienetwerk wordt ook gedaan door Danfoss-drives via een DC-DC-conversie.

Frequentieregelaars

“Dit schip heeft twee pod-type propellers die worden aangedreven door 6 MW elektromotoren en twee 1,5 MW boegschroeven, aangedreven door onze vloeistofgekoelde drives. Het voortstuwingssysteem is ook aangesloten op het hoofdstroomnetwerk met de drives. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de door Danfoss Drives ontwikkelde power- of microGrid-technologie om de energie van de vier generatoren van het schip naar het voortstuwingssysteem te voeren, en naar de vier accusystemen met een vermogen van elk 1,5 MW in beide richtingen. Voor de energieopwekking van het hybride energienetwerk heeft Danfoss in totaal circa 35 megawatt aan frequentieregelaars geleverd,” zegt Martti Alatalo. Daarnaast zorgen circa 100 stuks Danfoss VACON 100 voor de regeling van de airconditioning, koel- en pompsystemen.

(foto Danfoss Drives)

Walstroom

De Aurora Botnia wordt uitsluitend aangedreven door elektriciteit uit het batterijsysteem wanneer het schip zich in de nabijheid van het havengebied bevindt. Op dat moment zal de vaartocht aangenaam en rustig zijn, aangezien het lawaai, de trillingen en de emissies van het schip aanzienlijk zullen worden verminderd.

In de haven wordt het schip aangesloten op het elektriciteitsnet van de haven, dat wil zeggen op de walstroom. Hierdoor kunnen de accu’s worden opgeladen en krijgt het elektriciteitsnet van het schip zijn energie rechtstreeks van de wal, zodat de generatoren van het schip geen elektriciteit meer hoeven op te wekken en de emissies naar lucht en water tot een minimum worden beperkt. Ook in dit geval zorgen Danfoss drives ervoor dat het elektriciteitsnet van het schip qua spanning en frequentie naadloos kan worden afgestemd op de walstroom in de haven.

“We zijn er bijzonder trots op deel uit te maken van de levering aan de schoonste veerboot ter wereld”, aldus Martti Alatalo.

Bezoek Danfoss op stand 1308 tijdens Europort, van 2 tot en met 5 november in Ahoy,  waar we je graag meer vertellen over de Aurora Botnia en de vele andere innovatieve projecten!

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -