Máxima opent haar eigen kanaal

0

Donderdagochtend 5 maart opende koningin Máxima het nieuwe Máximakanaal. Ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en bestuurders uit de regio waren bij de opening aanwezig.

Opening Máximakanaal foto 3Onder luid applaus van de vele toeschouwers voer de koningin Sluis Empel uit. Bij wijze van opening klonken kanonschoten en lieten honderden schoolkinderen feestelijk ballonnen de lucht ingaan.

 

9 kilometer

Het Máximakanaal is een nieuwe vaarweg van 9 kilometer ten oosten van Den Bosch dat de Maas verbindt met de Zuid-Willemsvaart. Met de komst van dit kanaal is de bereikbaarheid van Brabant over water verbeterd. Binnenschepen hoeven nu niet meer dwars door Den Bosch te varen.

Minister Schultz van Haegen: ‘Deze regio is een Europese topregio voor innovatie en technologie, met een strategische locatie tussen het Ruhrgebied en de havens van Rotterdam en Antwerpen. Voor bedrijven als Bavaria, Mars en Campina zijn de Brabantse kanalen echte watersnelwegen. Die moeten toegankelijk zijn voor de grootste schepen, met drie lagen containers.’

‘De opening van dit kanaal betekent in de toekomst zo’n 5.000 minder vrachtauto’s per dag op de weg bij Den Bosch, Rosmalen en Veghel, oftewel: minder opstoppingen, minder open bruggen en minder CO2-uitstoot in de stad. Het Máximakanaal is een prachtig visitekaartje van onze weg- en waterbouw.’ Aldus de minister.

 

Opening Máximakanaal foto 5Snellere route

Rijkswaterstaat heeft eerder dit jaar het oude kanaal in de binnenstad overgedragen aan de gemeente Den Bosch. Sindsdien volgt de beroepsvaart de nieuwe en snellere route via het Máximakanaal. De tijdswinst bedraagt zo’n 30 minuten.

De komende maanden werkt Rijkswaterstaat nog aan de fietspaden, de beplanting langs het kanaal en andere zaken die nodig zijn om het hele project net na de zomer te kunnen opleveren.

 

(foto’s Rijkswaterstaat/Soow Pictures)
(foto’s Rijkswaterstaat/Soow Pictures)

Kanalen en Koninginnen

De plannen voor de omlegging van de Zuid-Willemsvaart dateerden al van vele jaren geleden. Uiteindelijk kon Rijkswaterstaat in 2010 het werk in uitvoering laten gaan. Lange tijd is er in de regio gesproken over de ‘omlegging’. In het najaar van 2013 kreeg het nieuwe kanaal de naam ‘Máximakanaal’.

Deze naam sluit goed aan bij drie andere kanalen van Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland die ook de namen van Koninginnen dragen. Te weten het Julianakanaal, het Wilhelminakanaal en het Beatrixkanaal.

 

 

Opening Máximakanaal foto 4

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.