- Advertentie -
- Advertentie -
HomeHES haalt 1 miljard euro op

HES haalt 1 miljard euro op

- Advertentie -

Delen

HES International heeft een nieuwe financiering rond ter waarde van 1 miljard euro. Het gaat om een herfinanciering die tegelijkertijd groei en diversificatie van de portefeuille versterkt, aldus het Nederlandse overslagbedrijf.

“Deze succesvolle herfinanciering is opnieuw een blijk van vertrouwen in de uitvoering van de strategie van HES om zijn positie als toonaangevende Europese operator van multi-purpose bulkterminals verder te versterken”, aldus CEO Cees van Gent. “We zijn verheugd en verwelkomen een groep gerenommeerde financieringspartners, bestaande uit relatiebanken en institutionele beleggers, waaronder nieuwe partners van onze eerste Amerikaanse Private Placement-emissie van 553 miljoen, die ons de komende vijf tot tien jaar zullen ondersteunen op onze reis.” Bij zo’n emissie worden aandelen niet op de beurs uitgegeven, maar aan een aantal geselecteerde investeerders.

Het geld zal worden gebruikt om de bestaande groepsfinanciering af te lossen. Die loopt in maart 2025 af. Daarnaast komt er 150 miljoen euro beschikbaar voor werkkapitaal, mede bedoeld om de groeistrategie van HES te financieren.

Afbouw van kolen

HES is een van Europa’s grootste onafhankelijke bulkoverslagbedrijven voor vloeibare en droge bulkproducten en break bulk. Het hoofdkantoor zit in Rotterdam en het bedrijf heeft vijftien terminals in vijf landen, waaronder EBS en EMO op de Maasvlakte, HES Amsterdam en Ovet in Vlissingen en Terneuzen.

Van Gent heeft vertrouwen in de langetermijnstrategie om samen met klanten te werken aan de afbouw van steenkool op termijn en de portfolio te diversifiëren. “We hebben een robuuste pijplijn van commerciële contracten en projecten gericht op groene en duurzame grondstoffen, wat onze proactieve benadering van een meer milieubewuste toekomst weerspiegelt.”

Winst

HES maakte ook bekend dat de omzet vorig jaar op 492 miljoen euro uitkwam, 4,4 procent meer dan in 2021. De EBITDA-winst bedroeg 178 miljoen (dus zonder bijzondere posten).

In 2022 was dat 153 miljoen. In dat jaar incasseerde HES onder de streep echter een verlies van bijna 233 miljoen euro. Dat kwam door een afboeking van 268 miljoen euro op dochterbedrijf HES Hartel Tank Terminal, dat nog vóór de opening failliet ging.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -