- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVerjaardagskalender over jarige Zuid-Willemsvaart

Verjaardagskalender over jarige Zuid-Willemsvaart

- Advertentie -

Delen

Van 1 tot en met 18 december vindt in het Koetshuis van Het Noordbrabants Museum de afsluitende pop-up tentoonstelling plaats van het varende kunstproject Dat Wat Blijft. Op de slotdag wordt een verjaardagskalender gepresenteerd die alle verhalen bundelt die tijdens de vaartocht over de 200-jarige Zuid-Willemsvaart van Den Bosch naar Luik zijn verzameld.

Het kanaal is jarig en een verjaardagskalender is dus een toepasselijk en blijvend herinneringsdocument. In de eerste plaats aan het meerjarige kunstproject. Met Dat Wat Blijft zakte beeldend kunstenaar Monique Broekman de hele Zuid-Willemsvaart af: van Den Bosch via Veghel en Weert naar Maastricht en Luik. Tijdens de vaartocht werden verfilmde verhalen, voorwerpen, schilderijen, borduurwerken en foto’s verzameld. Ze waren te zien in het ruim van ms Oostenwind.

Kalender

Al deze verzamelde verhalen, die samen een nieuwe, persoonlijker geschiedenis van het 122 kilometer lange kanaal vertellen, zijn nu samengevoegd in één kalender. Met QR-codes die verwijzen naar video’s en audiofragmenten en tekstuele bijdragen van betrokkenen bij het project wordt stilgestaan bij de 200e verjaardag van de Zuid-Willemsvaart. De opgedane kennis over het kanaal kan zo worden bewaard en gedeeld met toekomstige generaties.

De kalender heeft ook een uitneembare kanaalwandelkaart van Den Bosch, gebaseerd op een historische kaart uit 1823 waarop het kanaal voor de eerste keer is ingetekend. De kaart wijst de weg naar plekken binnen én buiten Den Bosch die een speciale relatie hebben met het kanaal.

Film over ms Oostenwind

Op zondagmiddag 18 december is in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum de eindpresentatie van Wat Blijft, de afsluitende tentoonstelling van kunstproject Dat Wat Blijft. Tijdens deze presentatie delen betrokkenen bijzondere verhalen over het kanaal en vinden er diverse optredens plaats en beleeft een film over binnenvaartschip Oostenwind zijn première, voorafgegaan door een inleiding van eigenaar Bart Verkade.

Aan het eind van de middag wordt het eerste exemplaar van de verjaardagskalender aangeboden aan Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum. De kalender is ontworpen door Monique Broekman in samenwerking met grafische ontwerpers Nicole Smans en André van Dijk. De verkoopprijs is 25 euro.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -