- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaritieme bedrijven betalen mee aan verruiming Lorentzsluis

Maritieme bedrijven betalen mee aan verruiming Lorentzsluis

- Advertentie -

Delen

De komst van een ruimere sluis bij Kornwerderzand is een stap dichterbij. Er zijn nu genoeg bedrijven rond het IJsselmeer bereid gezamenlijk 26,5 miljoen euro bij te dragen.

Het is al jarenlang een wens van de maritieme sector dat grotere schepen de Lorentzsluizen in de Afsluitdijk kunnen passeren. De havens van Makkum, Lemmer, Urk, Lelystad, Meppel, Zwolle en Kampen worden hiermee beter bereikbaar.

Bijdrage per passage

Er komt een vrijwillige tol. De circa 35 deelnemende bedrijven verplichten zich tot het betalen van een bijdrage per passage voor elk schip dat de sluis op dit moment niet kan passeren. Nu er een nieuwe Maritieme Servicehaven op Urk kan worden gebouwd, doen de bedrijven aldaar gezamenlijk mee aan de regeling. Dit doen ze op basis van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’.

De betaling van de marktbijdrage start zodra de verruimde sluis klaar is. Met de toegezegde deelname van de ongeveer marktpartijen duurt het naar verwachting 20 tot 35 jaar voordat het volledige bedrag betaald is. Daarna stopt de regeling.

Blij met steun

Provincie Friesland zorgt eerst voor voorfinanciering. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder, onder andere verantwoordeijk voor verkeer, vervoer en infrastructuur, zegt: “De bedrijven tonen hiermee aan hoe belangrijk zij het vinden dat de brede sluis er komt. Ik ben ontzettend blij dat ze deze investering in bereikbaarheid en economie zo massief willen steunen.”

De regeling en afspraken over de marktbijdrage zijn pas definitief als ook Provinciale Staten van Friesland er in december mee instemmen. In januari 2023 vindt dan de officiële ondertekening van de overeenkomsten met alle deelnemende marktpartijen plaats.

Oplevering in 2028

Met het besluit is de begroting van de verruiming van de Lorentzsluizen rond, zoals die in 2020 is vastgesteld door de Friese Provinciale Staten. Het gaat om 180 miljoen euro.

Vóór de start van de aanbesteding moet nog wel eerst een verziltingsonderzoek van het Rijk worden afgerond. Dat kan leiden tot aanpassingen van het ontwerp. Na afloop wordt de begroting nog geactualiseerd.

Zoals het er nu naar uitziet, kan in 2026 met de bouw van de nieuwe sluis worden gestart. Die planning past in de afspraak met Rijk om uiterlijk 2028 op te leveren.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -