- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOverboord gevallen zeiler klimt op duwbak en wordt na veertien uur gered

Overboord gevallen zeiler klimt op duwbak en wordt na veertien uur gered

- Advertentie -

Delen

Maandagochtend 15 mei werd een zeiler bij Urk gered door de KNRM, veertien uur nadat hij van zijn catamaran was gevallen. Hij werd aangetroffen op een voor anker liggende duwbak.

De man overleefde het ongeluk dankzij zijn reddingsvest, aldus de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. In het persbericht over de bijzondere redding wijst de KNRM op het belang van reddingsvesten. Op zaterdagmiddag 13 mei voeren de redders uit voor een andere zeiler die overboord was geslagen, van een zeiljacht nabij Enkhuizen: “De man is door een klap van de giek vermoedelijk bewusteloos te water geraakt en direct onder water verdwenen. Er is urenlang naar hem gezocht. Hij is gisteren levenloos onder water gevonden door de politie. De man droeg geen reddingsvest.”

Onderkoeld

Zondagavond 14 mei viel de geredde zeiler overboord van zijn éénpersoonscatamaran nabij Urk. De catamaran zeilde door en de man wist na uren zwemmen een onbemande, voor anker liggende duwbak te bereiken. Daar werd hij maandagmorgen, veertien uur later en onderkoeld, gevonden door de redders van de KNRM. “De man overleefde het dankzij zijn reddingsvest en zeilkleding.”

Het gebeurt ieder jaar weer dat watersporters te water raken zonder reddingsvest en overlijden door verdrinking of onderkoeling, aldus de KNRM. Gemiddeld acht keer per jaar zoekt de KNRM vergeefs naar overlevenden. “En dat terwijl een reddingsvest ervoor zorgt dat iemand blijft drijven en snel gevonden kan worden.”

Reddingsvest

Uit onderzoek is gebleken dat slechts één op de vier watersporters met enige regelmaat een reddingsvest draagt. “In de meeste gevallen wordt het vergeten of onnodig gevonden dit essentiële beschermingsmiddel aan boord te dragen. Er bestaat voor watersporters geen verplichting tot het dragen van een reddingsvest, in tegenstelling tot de beroepsvaart.”

De KNRM adviseert dringend het reddingsvest uit gewoonte altijd te dragen aan dek.” Liefst zelfs voordat je aan boord stapt van een boot, want zelfs in jachthavens verdrinken mensen die misstappen en niet meer aan boord kunnen komen.”

Risico’s

De grootste risico’s lopen zeilers volgens de KNRM, gevolgd door snelle motorbootvaarders. “Maar zelfs sloepvaarders doen er goed aan op ruim open water een reddingsvest te dragen. Het aanbod aan kleine, soepele reddingsvesten met veel bewegingsvrijheid is groot. Ze vullen zich automatisch met lucht na het te water raken. Beschouw het als je veiligheidsgordel die je in de auto ook draagt. Zeg niet dat je het nooit nodig denkt te hebben, maar wees blij het te dragen als het tóch nodig is.”

⇒ Kijk hier voor meer informatie van de KNRM over reddingsvesten.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -