- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMatrozen in opleiding gered tijdens oefening

Matrozen in opleiding gered tijdens oefening

- Advertentie -

Delen

Drie matrozen in opleiding bij de Koninklijke Marine zijn dinsdagmiddag 4 mei tijdens de eindoefening van de Eerste Maritieme Militaire Vorming (EMMV) op het IJsselmeer te water geraakt. Eén persoon moest met een schouderblessure naar het ziekenhuis. Dat meldt de Koninklijke Marine.

In totaal moesten 53 EMMV-leerlingen worden gered. Ze zaten in rubberboten die te ver afdreven. Door de harde wind lukte het niet de boten weer in de goede richting te krijgen en door de storm maakten de vaartuigen water. Waarschijnlijk belandden de matrozen in het water bij het hozen.

‘De Volharding’

Direct werd de Kustwacht ingeschakeld. Die haalde de militairen uit het water. Schepen in de buurt hielpen bij de opvang op een drijvend platform. De Kustwacht regeldee dat de hele groep met reddingboten veilig aan wal kon worden gebracht.

De leerlingen van de 8-weekse opleiding tot matroos laten tijdens de eindoefening ‘De Volharding’ zien wat zij in teamverband en onder verzwarende omstandigheden hebben geleerd. De EMMV is de opleiding tot matroos algemeen.

KNRM

Rond 13.30 uur werd KNRM-station Den Oever gealarmeerd, zo meldt de reddingmaatschappij op haar website. De relatief kleine reddingboot Maria Paula was niet toereikend voor het grote aantal personen. Daarom besloot de bemanning om op te schalen. De aan het IJsselmeer gelegen KNRM-stations van Medemblik, Andijk en Enkhuizen werden opgeroepen om te assisteren.

Meerdere ambulances, een traumahelikopter, een Kustwacht-helikopter en de brandweer waren eveneens ter plaatse. Ze verzamelden zich bij haven Oude Zeug aan de westkant van het IJsselmeer.

2,5 kilometer afgedreven

Eerst probeerde de KNRM de rubberboten met opvarenden naar de haven te slepen, maar al snel bleek dat door het weer niet mogelijk. Zo snel mogelijk werden de personen van boord gehaald en aan boord van de reddingboot genomen.

Eén rubberboot is op 2,5 kilometer afstand van de incidentlocatie aangetroffen. Een aantal personen had zichzelf in veiligheid gebracht op een vast object in het IJsselmeer in afwachting van hulp. Ook die groep is snel vervoerd en overgedragen aan de gereedstaande hulpdiensten. De Bernadine van KNRM Medemblik heeft geassisteed bij het bergen van de achtergebleven rubberboten.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -