- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGroen licht voor ontgassingsinstallatie in Amsterdam

Groen licht voor ontgassingsinstallatie in Amsterdam

- Advertentie -

Delen

In de Amsterdamse haven kunnen binnenvaarttankers voortaan stilliggend ontgassen bij een dampverwerkingsinstallatie van Triple D. Het ontgassen wordt mogelijk op twee locaties: aan de ‘Groene Kade’ in de Amerikahaven en aan de nieuwe openbare kade in de Aziëhaven.

Na twee jaar testen publiceerde de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied deze maand de ontheffingsregeling daarvoor. Schepen hoeven dan niet meer varend te ontgassen. Dat is slecht voor het milieu en de gezondheid van opvarenden en omwonenden.

Er wordt al jaren gevraagd om en gewerkt aan een Europees verbod op varend ontgassen. Dat laat nog zeker tot eind 2024 op zicht wachten – en dan gebeurt de invoering stapsgewijs. Pas in 2027 of 2028 is er een totaal verbod.

Vergunning

“Bij varend ontgassen komen vluchtige organische stoffen (VOS) en geur in de buitenlucht, omdat de dampen onbehandeld worden uitgestoten”, aldus Port of Amsterdam. “Dit is niet goed voor de luchtkwaliteit en kan ook tot geuroverlast leiden.”

In de loop der tijd zijn er diverse mobiele ontgassingsinstallaties ontwikkeld waarmee de restdampen gecontroleerd uit ladingtanks kunnen worden afgezogen. De betrokken bedrijven kregen echter geen vergunning. Triple D is nu wél toegelaten in Amsterdam. De installatie is meerdere malen getest. Daarbij werd gemeten hoe de installatie functioneert en hoeveel uitstoot er nog is van benzeen en benzeenhoudende restladingdampen.

Eerste stap

André van der Werff, partner bij het in Den Haag gevestigde Triple D, zegt op de website van Port of Amsterdam: “Het voorkomen van ongewenste VOS-houdende emissies uit schepen kan nu worden waargemaakt. Wij kunnen met onze techniek als eerste partij ontgassingen uitvoeren in het Amsterdamse havengebied waarmee volledig gecontroleerd de emissies worden voorkomen. Daarmee dragen we uiteindelijk bij aan een schonere lucht en leefomgeving.”

Amsterdam is de eerste haven die het stilliggend ontgassen toestaat voor binnenvaarttankers. Projectmanager Hendrik-Jan Oost van Port of Amsterdam zegt op www.portofamsterdam.com dat de haven zich al jaren inspant om veilig ontgassen mogelijk te maken.

“Dat er nu een ontheffing is, is een mooie eerste stap in het aanleggen van een ontgassingsinfrastructuur. Samen met de Provincie Noord-Holland en de OD NZKG (Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, red.) hebben we het mogelijk gemaakt en daar zijn we trots op.”

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -