- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVissers protesteren tegen beleid en windmolenparken

Vissers protesteren tegen beleid en windmolenparken

- Advertentie -

Delen

De IJsselmeervissers demonstreerden vandaag (14 augustus) samen met belangenvereniging Eendracht Maakt Kracht (EMK): met een vlootparade langs de Afsluitdijk vroegen ze aandacht voor een beter visserijbeleid van de overheid en protesteren ze tegen de opmars van windmolenparken die ten koste gaan van visgebieden. De beroepsvissers voelen zich steeds meer beknot in hun werk, bijvoorbeeld op het IJsselmeer.

In de afgelopen jaren is de vloot zoetwatervissers uitgedund: er zijn nog maar circa twintig vissers en zestig vergunningen over. Het aantal netten is met circa 85 procent teruggelopen. De UK146 van Bertus en Anja Keuter bijvoorbeeld ging van honderd naar vijftien netten. Andere vissers maakten dezelfde ontwikkeling door.

Voldoende paling

Het lijkt niet slecht te gaan met de visstand. Paling is er weer volop. Het is mooie vette aal, volgens de vissers, maar de markt is stuk door verhalen over het uitsterven van de paling.

Het overheidsbeleid is goed geweest voor de visstand op het IJsselmeer en het Markermeer. Nu moeten alleen de sluizen nog aangepast worden met vispassages. De ’uittrek’ van schieraal is inmiddels weer fors toegenomen. Glasaal wordt uitgezet; er komt ook meer binnen vanaf zee. Wel sterft nog veel schieraal tijdens de uittrek door gemalen.

Windmolenparken

57 kotters met IJsselmeervissers en garnalenvissers houden een parade langs de Afsluitdijk. Ze startten om 09.00 uur vanuit Harlingen, Den Oever en Stavoren. Om 11.30 was er een fotomoment bij windpark Fryslan en even later bij de Afsluitdijk. Om 13.00 uur posteerde de pr-bus van EMK zich op het haventerrein van de Breezanddijk voor interviews en gesprekken met Tweede Kamerleden.

Windmolens zijn niet het enige probleem, aldus de vissers. Milieumaatregelen en ecoplannen, zoals de aanleg van de Markerwadden, zorgen ook voor een verstoring van de visvangst, stellen ze. Steeds vaker komen er gebieden waar niet gevist mag worden en er komen steeds meer regels bij. Ook plannen voor zonneparken op het water zorgen voor verboden gebied voor de visserij.

Beperkt vissen

“We vissen maar achttien weken per jaar op aal en tien weken niet per jaar op snoekbaars”, zegt Anja Keuter, woordvoerster namens de IJsselmeervissers. “Daar hebben we vrede mee. Maar meer korten mag niet, we kunnen nu nog rondkomen.”

“Het is een klein ploegje van circa twintig vissers. Het vissen is net weer met vier weken gekort op het IJsselmeer. Dan moeten we stilliggen.”

De enorme toename van wier maakt het ook steeds moeilijker om te vissen. Wier in de netten voorkomt dat er vis in zwemt.

Meer vangen met minder netten

“De vis heeft zich aangepast en het beleid heeft zijn vruchten afgeworpen”, vertelt Keuter. “We vangen met minder netten meer.” Met de pr-machine van de natuurorganisaties hebben de vissers echter moeite. “Zij verkondigen nog steeds bijvoorbeeld het oude verhaal dat de paling bijna uitgestorven is.” Dat geldt ook voor de snoekbaars, maar de visstand is sterk toegenomen, aldus de vissers.

Wetenschappers en vissers verschillen nogal eens van mening. Ze proberen meer op één lijn te komen; zo helpen vissers nu de wetenschap om vis te vinden en vangen. Zij kennen elk plekje voor elke soort vis en weten dus waar je moet zijn. “We moeten het eens worden met onderzoek van de wetenschap opdat zij net zo vissen als wij en dan de werkelijke visstand leren kennen.”

Code rood

Een visserman wil niet in Den Haag lobbyen maar moet zich wel laten zien, aldus Keuter. “We willen positieve aandacht genereren voor ons vak en de vissers. We maken ons ernstig zorgen of er nog wel plek overblijft voor de visserij.” Volgens haar en haar collega’s is het inmiddels ‘code rood’ voor het voortbestaan van de visserij.

tekst: Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Super actie, er staan al teveel van die molens in zee, kwalijk voor de vissen, voor de vissers, de mens en.. de natuur.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -