- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKoning komt kijken bij STC

Koning komt kijken bij STC

- Advertentie -

Delen

Koning Willem-Alexander bezoekt woensdag 7 juni het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam, samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs.

Tijdens het bezoek komen meerdere thema’s aan bod, zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart.

STC

Goed opgeleide vakmensen worden als cruciaal beschouwd voor de samenleving en de economie. Maar de instroom in het mbo daalt. Daarom heeft minister Dijkgraaf samen met vertegenwoordigers van scholen, studenten, docenten, bedrijven en gemeenten de ‘Werkagenda mbo’ opgesteld. Die moet helpen het mbo te versterken. Deze werkagenda richt zich op drie prioriteiten: het bevorderen van kansengelijkheid, het versterken van kwaliteit, onderzoek en innovatie en het verbeteren van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

Het STC en de overkoepelende STC Group zorgen ervoor dat er een goede verbinding is tussen het opleidingsaanbod en de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Als beroepscollege voor vmbo, mbo, hbo en volwassenenonderwijs laat STC studenten leren door praktijkervaring en samenwerkingen met de sector. De studenten kunnen op hun beurt door hun kennis en innovatieve ideeën een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van bedrijven in en om de haven. Zo ontstaat er een wisselwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs waarvan beide partijen profiteren.

Ab Initio

Tijdens het werkbezoek krijgen de koning en de minister onder meer een rondleiding op de Ab Initio, het emissieloze opleidingsschip dat vorig jaar in de vaart kwam. Studenten, docenten en instructeurs lichten de totstandkoming en de duurzame en innovatieve aspecten van de Ab Initio toe. Ook demonstreren ze hoe op het schip de lesstof in de praktijk wordt gebracht.

Verder spreken Willem-Alexander en Dijkgraaf met vertegenwoordigers van het Maritiem Tech Platform over de samenwerking tussen de maritieme industrie en het onderwijs in de regio. In het Skillslab Maritiem tonen studenten vervolgens hoe zij schepen ontwerpen, prototypes maken en testen. In een afsluitend gesprek gaan de koning en de minister met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs dieper in op de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt. Ook de uitdagingen die daarbij komen kijken en de vraag hoe het beroepsonderwijs ingezet kan worden voor maatschappelijke vraagstukken (zoals de energietransitie) zullen aan bod komen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -