- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHuizen biedt veilige haven aan vluchtelingen

Huizen biedt veilige haven aan vluchtelingen

- Advertentie -

Delen

Maandag 20 december arriveerde cruiseschip MS Carissima van de Oostenrijkse rederij Rad & Reisen in de werkhaven van Huizen. Tot eind maart wordt het schip ingezet voor de opvang van vluchtelingen.

Hoewel de cruisesteiger bezet is, heeft de gemeente Huizen snel medewerking verleend aan het verzoek van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Aan die cruisesteiger ligt, tot maart, het Arkmuseum (in de volksmond ‘De Ark van Noach’). Zodra de lockdown afgelopen is kan het museum weer bezoekers ontvangen.

Andere opvang

Waar de ark volgens het Bijbelverhaal dieren opving om de zondvloed te overleven, beidt de Carissima uitkomst voor de overvloed aan vluchtelingen. Gebroederlijk liggen de schepen naast elkaar.

“In de sector is het gebruikelijk dat schepen buiten het seizoen als hotelschip worden ingezet. Voor een reactie over dit project kunnen alleen de lokale autoriteiten informatie geven”, zegt Edgar Ginzler, adjunct-directeur van Rad & Reisen. Tijdens het seizoen vaart het schip onder meer voor Best-BikeTours cruises op de Donau, gecombineerd met fietstochten: Passau – Wenen – Bratislava – Boedapest.

Toezicht

Het college van B en W van Huizen heeft ingestemd met het verzoek van het COA voor de tijdelijke noodopvang van asielzoekers op het hotelschip in de werkhaven. Het gaat om 150 personen, die uiterlijk tot en met 31 maart 2022 aan boord kunnen verblijven. Ze kunnen door plaatsgebrek niet terecht in de bestaande Nederlandse asielzoekerscentra.

Verantwoordelijk wethouder Maarten Hoelscher: “We kregen de vraag of wij tijdelijk een veilige haven wilden bieden aan een groep mensen die gevlucht zijn en alles hebben moeten achterlaten. Die beslissing wilden we niet nemen zonder eerst een goed beeld te hebben van de impact op de samenleving. Daarom hebben we gesprekken gevoerd met omwonenden en ondernemers.”

De gesprekken zijn vertaald in huisregels voor de bewoners en afspraken over toezicht op schip en omgeving.

Delen

- Advertentie -

Meer

2 reacties

  1. We mochten er met de Nederlanders geen vakantie mee varen de schepen waren niet geschikt weinig ventilatie ramen kunnen niet open. Je kan geen 1,5 meter afstand houden in de gang. Kortom totaal ongeschikt en nu mag het wel niet te geloven .

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -