- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAmsterdam zet zeecruiseschip in voor opvang

Amsterdam zet zeecruiseschip in voor opvang

- Advertentie -

Delen

Het Amsterdams stadsbestuur stemt in met de opvang van ten minste duizend extra vluchtelingen. Daarvoor komt tijdelijk een cruiseschip te liggen in de Coenhaven.

“Amsterdam zet zich al lange tijd in voor vluchtelingen die wachten op een opvanglocatie”, stelt het college van B en W. Deze extra inzet moet helpen de vastgelopen asielketen vlot te trekken en  bij te dragen aan het oplossen van de zorgelijke humanitaire situatie in Ter Apel.

Beveiliging

“Vanaf 1 oktober worden vluchtelingen opvangen op een zeecruiseschip. Voor de duur van minimaal zes maanden met mogelijkheid tot verlenging”, vertelt Joric Kerstens, woordvoerder van wethouder Groot Wassink.

De gemeente Amsterdam en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zorgen voor dagbesteding, zorg, onderwijs, werktrajecten en programma’s gericht op participatie. Inclusief “een pendeldienst naar de stad en beveiliging opdat het voor gebruikers van de Coenhaven en de asielzoekers een veilige leefomgeving blijft”, vult Kerstens aan. “De kosten van de opvang op het cruiseschip zijn voor het Rijk en de uitvoer is in handen van het COA.”

Evaluatie

Op het schip worden om te beginnen 1.000 mensen opgevangen. Tijdens de zes maanden dat het schip in de Amsterdamse haven ligt, zijn er twee evaluatiemomenten gepland om te bepalen of verhoging van de capaciteit mogelijk is.

Als dat het geval is, kan het aantal plekken groeien tot 1.500 opvangplekken. Op dit moment worden op verschillende plekken in Amsterdam in totaal 2.100 vluchtelingen en statushouders opgevangen, exclusief de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Tekst: Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -