Lintje voor redder en HOGE-oprichter Henk Wijga

0
Burgemeester Niek Meijer van Huizen reikte de koninklijke onderscheiding uit aan Henk Wijga. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

Henk Wijga, de oprichter van reddingsdienst Hulp Organisatie Gooi en Eemmeer (HOGE) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Niek Meijer van Huizen reikte de koninklijke onderscheiding op dinsdag 26 april uit. Dit particuliere initiatief voor hulpverlening op het water ontstond In 1980 ontstond en is vooral gericht op het redden van mens en dier.

Het lintje was een complete verrassing voor Wijga. Hij werd verzocht met zijn RIB een rondvaart te verzorgen voor stichting VaarKracht vanuit de haven bij De Kalkovens in Huizen. VaarKracht organiseert overal in het land vaartochten voor mensen met kanker en hun naasten; HOGE helpt met enige regelmaat met RIB-tochten. Een jongetje zou zo’n gratis rondvaart krijgen op de reddings-RIB. Alleen stond er deze keer geen patiëntje maar een burgemeester op het VaarKracht-schip te wachten, met een lintje voor Wijga.

Verrassing

Zijn vrouw kwam kijken, alle vrijwilligers en oud-vrijwilligers en nog steeds had Wijga niets in de gaten. Ook de Waterhulpdienst Huizen meerde af in de havenkom, evenals de eveneens voor HOGE varende Savior. Burgemeester Meijer stelde zich voor, en pas toen begon Wijga lont te ruiken. “Wat een toeval, niemand heeft iets gezegd over dit evenement en dat iedereen zou komen, dat neem ik ze wel een beetje kwalijk”, zei Wijga geëmotioneerd. “Toen de burgemeester kwam, kreeg ik pas het idee dat het om mij ging. De burgemeester is ook de voorzitter van de KNRM. Maar hoe dan ook voel je je opgelaten. Ik ben niet gewend om in het zonnetje te staan.”

Toen Wijga de haven invoer, waarschuwde hij watersporters nog om een reddingsvest aan te trekken omdat het buiten stevig waaide. “Mijn taak is mensen waarschuwen en helpen.” Van hoeveel mensen hij in 42 jaar tijd het leven heeft gered, kan hij niet zeggen. Hij denkt dat het er zeker meer dan honderd zijn.

Matthijs Bijl, de rechterhand van Wijga bij HOGE, verraste hem door met de acht vrijwilligers de onderscheiding aan te vragen. Bijl vaart met de tweede boot van HOGE, de Savior.

Heft in eigen hand

EHBO op een ijsbaan leidde in de winter van 1980 de start in. In de daaropvolgende zomer gingen 25 avontuurlijk ingestelde jongeren bij de op te richten reddingsbrigade Blaricum. Maar de eigen ideeën correspondeerden niet met die van de gemeente Blaricum. Daarom namen ze al snel het heft in eigen handen en richtten ze HOGE op.

Regelmatig verschillen de reddingsbrigades en de KNRM’ers in de regio van mening over allerlei onderwerpen, maar zodra het mis is op het water werken ze eendrachtig samen. In het weekend voor Koningsdag haalde HOGE nog een jetskiër uit het water die zwaar onderkoeld was doordat hij geen wetsuit droeg. De reddingsdienst HOGE is sinds de beginjaren regelmatig te vinden op het Eemmeer, Gooimeer en Markermeer.

“HOGE verleent alleen noodhulp en medische eerste hulp, geen berging, sleep of pechhulp”, stelt Wijga. “Voor die taken wordt een hulpverlener of bergingsbedrijf benadert.” Een slepende reddingsboot onttrekt zich immers aan zijn primaire taak: het reddingswerk, zo is de redenering.

Sonsors mobiliseren

Wijga ging doorlopend voor de nieuwste hulpmiddelen om mensen te helpen en redden op het water. De reddingsboot Seeker heeft AIS, kaartplotter, kompas, marifoon, zoeklicht, warmtebeeld camera, hightech SONAR, sleepinrichting, wervelplank, immobilisatie materiaal, AED-zuurstof set, opsporingsapparatuur, uitgebreide eerste hulpkoffer en pompen. Keer op keer wist Wijga weer mensen en sponsors te mobiliseren om het vaartuig volledig uit te rusten voor zijn taak. Ging het een keer minder, dan sprongen vrijwilligers en zijn eigen bedrijf Audio Rent als hoofdsponsor bij. Al 42 jaar is de HOGE zijn hart en ziel alles moet wijken voor de hulpverlening.

Bij calamiteiten kan het Kustwachtcentrum de Seeker inzetten voor een SAR-actie. Alleen in die gevallen valt de Seeker onder de aansturing van de Nederlandse Kustwacht. Vaak is de Seeker de spil geweest bij acties op het water, die HOGE samen met reddingbrigades (Almere, Blaricum, Huizen) deed. Sinds 2001 kwamen er twee KNRM-stations bij in de regio, mede dankzij een brief van Wijga die signaleerde dat de hulpverlening op het water nog beter kon.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.