- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsKNRM-stations Huizen en Blaricum naar één, nieuwe locatie

KNRM-stations Huizen en Blaricum naar één, nieuwe locatie

- Advertentie -

Delen

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft besloten dat de stations Huizen en Blaricum in de komende drie jaar worden samengevoegd op een nieuwe locatie. “De kogel is door de kerk”, stelt KNRM-woordvoerder Kees Brinkman.

De twee reddingstations zijn ontstaan vanuit de twee reddingsbrigades, in Huizen (2004) en Blaricum (2012). De 185 hulpverleningen en reddingen per jaar worden uitgevoerd door 57 vrijwilligers.

“De wens om de twee uitruklocaties van Huizen en Blaricum te wijzigen naar één locatie met een gezamenlijke vrijwilligersbemanning bestaat al zeven jaar”, stelt Brinkman. Ook zal er van de Reddingsbrigade gescheiden worden. Zij zitten gezamenlijk in een pand in Huizen. Het is niet alleen kostenefficiënter, maar levert ook een betere verdeling op van beschikbare vrijwilligers.”

De plannen voor samenvoeging stuiten al zeven jaar op interne weerstand bij de KNRM-stations, waardoor de samenvoeging niet van de grond kwam zonder een rigoureuze keuze door de KNRM. In de wandelgangen blijkt er inderdaad weerstand te zijn bij een aantal mensen die in het complexe operatiegebied actief zijn. Sommigen voelen het samenvoegen als dolkstoot in de rug.

Frisse start

“Het wordt een frisse nieuwe start op termijn met een nieuw reddingsstation dat Gooimeer gaat heten, met een nieuwe ploeg vrijwilligers. Bestaande en nieuwe vrijwilligers kunnen zich daarvoor aanmelden, waarna een selectieprocedure zal starten”, vertelt Brinkman.  “De inzetbaarheid van de reddingstations in Huizen en Blaricum gaat voorlopig verder onder de bestaande structuur.”

Ralf van Vegten, woordvoerder van de stations Huizen en Blaricum, bevestigt dat de meerderheid van vrijwilligers blij is met deze stap en door wil gaan met een frisse start: “Wij staan ten dienste aan het belang van redden en helpen van de watersporter in nood.”

Schouders eronder

Jacob Tas, directeur van de KNRM, zegt hierover: “De verschillen van mening en de blijvende weerstand bij een deel van de vrijwilligers brengen de operationele inzetbaarheid van de reddingstations in gevaar. Ik heb geen andere keuze dan binnen afzienbare tijd te starten op een nieuwe plek met een enthousiaste groep vrijwilligers, die zonder de historische ballast van de laatste vijftien jaar de schouders er weer onder wil zetten. Watersporters en beroepsvaart verdienen een goed functionerend reddingsstation in dit drukke vaargebied.”

Waar het nieuwe reddingsstation gevestigd gaat worden en wat de mogelijkheden zijn, wordt de komende tijd onderzocht door een team van vrijwilligers onder leiding van de plaatselijke commissie van de KNRM. Dit wordt verder besproken met de gemeentes Huizen en Blaricum en de vrijwilligers die nu actief zijn. De KNRM is eigenaar van de boothuizen in Huizen en Blaricum en wil de verhuizing kostenneutraal uitvoeren. Het nieuwe reddingstation blijft de beschikking houden over twee reddingboten, passend bij de uitgestrektheid en de drukte van het werkgebied.

Kapitaalvernietiging

De Plaatselijke Commissie van de KNRM heeft in een brief van 2 oktober aan de Huizer Reddingsbrigade (HRB) aangekondigd dat er een nieuw KNRM-Station “Gooimeer” komt in plaats van de twee huidige stations. Verder laat ze weten dat er geen combinatie (samenwonen) meer zal zijn met de Reddingbrigades.

Het bestuur van de HRB ziet geen reden om uit elkaar te gaan. Ook is er geen aanleiding voor de HRB om het moderne en relatief nieuwe reddingsstation aan de Energieweg te verlaten. “We ‘wonen’ daar al jaren op een operationeel uitstekende plaats qua aanrijden, uitrukken en optimaal functioneren. Het ‘samenwonen’ met de KNRM is prima verlopen. Afstoten van dit gebouw zou een grote kapitaalvernietiging betekenen.”

Veel betrokken partijen zijn afwachtend en willen nog niet reageren voor ze alle ins en outs weten.

tekst en archieffoto: Evert Bruinekool

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. De HulpOrganisatie Gooi- en Eemmeer (HOGE) is het eens met de leiding in IJmuiden en vindt het een dappere maar noodzakelijke stap, in het belang van de hulpverlening. Misschien valt er straks met de nieuwe club zelfs te praten. Kennis nemen van elkaars competenties, samen oefenen en na een gezamelijke inzet aanschuiven voor een evaluatie.
    Dat zou mooi zijn.

    Henk Wijga
    Voorzitter HOGE

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -