Rotterdam biedt tijdelijke opvang vluchtelingen op schip

0
Een riviercruiseschip bij Rotterdam. NB: dit is niet het mps Rotterdam. (toto Tekst & Toebehoren)

Rotterdam wil samen met buurgemeenten Vlaardingen, Nissewaard en Krimpen aan den IJssel extra tijdelijke opvang voor statushouders en/of vluchtelingen regelen. Onder meer aan boord van riviercruiseschepen. De gemeenten hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid hun medewerking aangeboden om te zorgen voor in hun steden.

Hiermee springen de gemeenten bij voor de Rijksoverheid om het nijpende tekort aan opvangplekken tijdelijk te overbruggen. “Veel plekken in de asielzoekerscentra (AZC’s) van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden nu nog ‘bezet’ gehouden door statushouders – asielzoekers met een vergunning voor verblijf – die wachten op permanente huisvesting in Nederlandse steden en dorpen.”

De opvang is voor de duur van maximaal twee maanden. Volgens het COA is daarna weer voldoende opvangcapaciteit beschikbaar. De vier gemeenten roepen andere gemeenten in de regio Rotterdam op om zich aan te sluiten bij hun initiatief.

Kleinschalige opvang

“De extra opvang wordt gerealiseerd door riviercruiseschepen of andere verblijfmogelijkheden al naar gelang de beschikbaarheid van de desbetreffende gemeente”, staat op de website van Rotterdam. “Het gaat om kleinschalige locaties met een capaciteit variërend van 50-70 personen waar vluchtelingen en/of statushouders tijdelijk gehuisvest kunnen worden. Rotterdam beschikt over de mogelijkheid om 90 mensen te huisvesten in verband met capaciteit van het schip.”

Rotterdam heeft de beschikbaarheid van riviercruiseschepen geïnventariseerd en opties voor een aantal schepen vastgelegd. Daar kunnen andere gemeenten desgewenst gebruik van maken.

In de Maasstad is inmiddels het mps Rotterdam gearriveerd. Het schip ligt afgemeerd in de Persoonshaven.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.