- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsASV boos: Zaanstad legt opvangschepen op ligplaatsen beroepsvaart

ASV boos: Zaanstad legt opvangschepen op ligplaatsen beroepsvaart

- Advertentie -

Delen

Zaanstad huurt twee riviercruiseschepen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De schepen krijgen een plek aan de Havenstraat in Zaandam.

De ASV maakt bezwaar tegen de locatie, omdat de beroepsvaart daarmee twee van de drie laatst overgebleven ligplaatsen in de gemeente verliest. De belangen van de binnenvaart worden “totaal genegeerd”, schreef woordvoerder Sunniva Fluitsma vorige week namens het ASV-bestuur aan burgemeester Hamming.

Belangrijke vaarweg

De Zaan is aangemerkt als een belangrijke vaarweg in het Europese netwerk van transportcorridors TEN-T, geeft Fluitsma aan. “Vaarwegbeheerders zijn verplicht deze vaarweg zoveel als mogelijk open te houden en een ‘navigation status’ aan te bieden.”

“De binnenvaart is bovendien aangemerkt als ‘vitale bedrijfstak’, noodzakelijk om de economie gaande te houden. Wij verwachten dan ook dat, zelfs in noodgevallen, er rekening wordt gehouden met het feit dat de binnenvaart bestaat en dus voorzieningen nodig heeft zoals ligplaatsen op een plek die voor de binnenvaart geschikt is.”

Alterntieven

Volgrens de ASV zijn er alternatieve locaties voor de opvangschepen waar men geen overlast betekent voor de binnenvaart, zoals bij het Verkadeterrein. “We weten dat die mogelijkheden zijn aangedragen door de eigen havendienst van Zaanstad. Dat naar deze mensen vanuit de praktijk niet geluisterd wordt is de burgemeester aan te rekenen.”

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Tijdens overleggen deelt Minister Harbers wel mee hoeveel ligplaatsen er allemaal bij zouden komen maar vertelt niet wat er allemaal aan ligplaatsen verdwijnt. Dat geeft niet helemaal een goed beeld van de situatie aan de Kamer. Het Ministerie stelt dat men alleen over ligplaatsen kan spreken die het Rijk in beheer heeft, dus dat betekent dat men niet kan spreken over ligplaatsen in Havens (Amsterdam, Rotterdam), in steden en/of provincies. Daarmee wordt er een rooskleuriger beeld geschetst dan datgene waar de schipper mee te maken heeft. Zeker nu de oplossing voor het herbergen van vluchtelingen veelal gevonden wordt in het plaatsen van hen op passagiersboten die dan vaak weer op gangbare ligplaatsen van de binnenvaart komen te liggen. Daarbij lijkt er erg weinig rekening gehouden te worden met de belangen van de binnenvaart onder het mom “gun die mensen ook wat”.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -