Havenbedrijf Rotterdam ziet Europese Green Deal wel zitten

0
(archieffoto Tekst & Toebehoren)

“Het is goed dat Europa ambitieus is in het tegengaan van klimaatverandering, want de uitdaging is groot”, aldus Allard Castelein, de CEO van Havenbedrijf Rotterdam. Het Havenbedrijf is positief over de Green Deal die de Europese Commissie afgelopen december presenteerde.

Havenbedrijf Rotterdam is te spreken over de maatregelen voor onder andere de binnenvaartsector en vindt ook de plannen om alternatieve technologieën te stimuleren postief, zoals waterstofproductie, ontwikkeling van alternatieve brandstoffen en afvang, opslag en gebruik van CO2.

Toekomstige maatregelen

Europa wil 50 tot 55 procent CO2-reductie in 2030 en zit daarmee op een gelijk ambitieniveau als Nederland. “Dat draagt bij aan een gelijk speelveld voor bedrijven binnen Europa”, aldus Castelijn. Het Rotterdamse bedrijfsleven en het Havenbedrijf zijn bezig met een aantal projecten om hun zogeheten ‘in-3-stappen-duurzaam’ strategie te verwerkelijken.

De toegang van de meest vervuilende schepen tot Europese havens, het verplichten van walstroom voor schepen en een toepassing van een emissiehandelssysteem (ETS) voor zeevaart, zijn maatregelen in de Green Deal die nog verder moeten worden uitgewerkt.

Havenbedrijf Rotterdam pleit voor zorgvuldigheid bij de verdere uitwerking van de plannen. Dat is nodig “om te zorgen dat de transitie op efficiënte en effectieve manier gerealiseerd wordt, dus toewerken naar een CO2-neutraal Europa tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten”.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.