Havens Rotterdam en Duisburg gaan nauwer samenwerken

0
Allard Castelein (links) en Markus Bangen (foto Marc Nolte).

De Havenbedrijven van Duisburg en Rotterdam hebben hun uit 2020 stammende samenwerking vernieuwd en uitgebreid. Naast bestaande afspraken op het gebied van optimalisatie van logistieke verbindingen, gaan ze ook gezamenlijk werken aan verbetering op het vlak van digitalisering en energietransitie.

Duisport en de Rotterdamse haven zijn al lange tijd belangrijke handelspartners. Jaarlijks worden bijvoorbeeld meer dan een miljoen TEU aan containers uitgewisseld tussen de twee havens. Ze willen dat er meer per spoor gaan. Nu is dat bijna een derde. Digitalisering en datadeling zouden het aandeel van de trein verder kunnen vergoten. Met dat doel koppelen de havens het Duisburgse ‘Rail Freight Data Hub’-initiatief en het Rotterdamse ‘Rail Connected’.

Waterstof

Daarnaast zijn in de op 9 mei ondertekende intentieverklaring afspraken gemaakt over het onderzoeken van samenwerking tussen de port community systemen Portbase (Rotterdam) en RheinPorts Information System (Duisburg).

Wat betreft de energietransitie willen de havens onderzoeken of ze gezamenlijk kunnen optrekken in het ontwikkelen van waterstofhub: Rotterdam als toekomstige ‘waterstof-poort’ naar Europa en Duisport als hub voor Duitsland. Ze denken onder meer aan een fysieke verbinding.

Vertrouwensrelatie

“We staan voor grote uitdagingen die we samen veel sneller, efficiënter en slimmer kunnen overwinnen”, zegt duisport-CEO Markus Bangen. “Juist op het gebied van digitalisering en de energietransitie is het belangrijk om samen te werken en onze kennis en expertise te delen. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we de vertrouwensrelatie tussen de havens van Duisburg en Rotterdam voortzetten.”

Ook president-directeur Allard Castelein van Port of Rotterdam is verheugd over de vernieuwing en uitbreiding van de samenwerking. “Digitalisering en energietransitie zijn net zo belangrijk voor de strategie van duisport als voor de onze. Wij geloven in de kracht van samenwerking met gelijkgestemde organisaties. Deze LOI is een positieve stap in die richting.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.