Wanneer u de 21,50 meter hoge Hanneke op de kop van de Dordtse stadwerven verbeelden kan, bent u verrast en enthousiast. Hanneken is een veelzeggende persoonlijkheid, die als een symbolische illustratie van de verbondenheid van stad en water een grote schaal in evenwicht houdt en een stap richting rivier zet.
Na de gebroeders De Witt, Albert Cuyp, Ari Scheffer en Maria van Leuven – met excuus aan al de anderen die Dordrecht wereldfaam gaven – is het nu de tijd voor Gerhard Lentink om geschiedenis te maken. Met het voorbeeld van de middeleeuwse Hanneken, het beeld dat ooit aan de ingang van de Wijnhaven stond maar in de vaart der stedenbouw ten onder ging, heeft Gerhard na een inspirerende Byzantijnse wandeling van een paar duizend kilometer een tweede Hanneke gemaakt, zo mooi en origineel dat hij in het rijtje van bekende Dordtenaren past.
Na een atelierpresentatie van het voorlopig ontwerp liet het coöperatieve gemeentebestuur de bodem van de beoogde locatie op punt van de Stadswerven onderzoeken, won stedenbouwkundig advies in en gaf TNO opdracht onderzoek te doen naar mogelijke radarverstoring op het rivierenpunt.
En jawel, bij TNO kwamen een paar onzekere en hele zwakke echo’s in beeld. De vier walradars op het drukst bevaren rivierenpunt van Europa zouden verstoord kunnen worden. Alleen de plaatsing van een vijfde walradar voor de prijs van 1,2 miljoen zou het probleem verhelpen. Het alternatief is Hanneken tegenover Kinepolis in het Wantij plaatsen. Wat jammer: Hanneken mag er zijn, haar grandeur en voorkomen komen alleen tot zijn recht aan de rivier. Daar verdient ze een podium.
Maritieme professionals durven de geschatte storingen van TNO niet relevant te noemen, immers de kapitein achter zijn beeld en de dames en heren op de RWS-post zijn mans genoeg om Hanneken juist te interpreteren. Ook de techniek is heel wel in staat Hanneken niet als storende factor te zien, derhalve is die 1,2 miljoen helemaal niet nodig.
Ahoy Rijkswaterstaat en gemeentebestuur, ontvangt u mij?
Gun haar die plek op de punt van de Stadswerven. In de coulissen van het Wantij geneert Hanneken zich onder andere voor de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen, New Yorks Statue of Liberty en Wilhelm op het Deutsches Eck… Elk kreeg een prominente plek. Hanneke is geen mythe zoals de nimf Lorelei, die door haar gezang schippers misleidde en hun schepen op de rotsen liet vergaan.
Dordrecht is met cultuur geenzins onbemiddeld, maar stel eens voor wat een eyecatcher het zou zijn naast de nieuwe eveneens bijzonder fraaie Prins Clausbrug.
Moet het beeld er komen? Vanzelfsprekend!
Krijgt het de plek op de punt van de Stadswerven die het verdient? Natuurlijk.
Zal het storen op radarschermen? Nee.
Of bemanning aan het roer of op de post misleiden? Nee.
Is er voldoende techniek om valse echo’s uit te stuffen? Ja.
Is TNO van storing overtuigd? Nee.
Is het 4 ton aan euro’s waard? Ja.
Doe je best Dordrecht, succes Gerhard Lentink, bedankt alvast.