Gunstige uitkomsten nieuwe Maatwerk-onderzoeken

0

Niet alleen politiek Den Haag heeft de binnenvaart op het netvlies, ook overheden elders in het land zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden die vervoer over water biedt. Als middel tegen files en als bijdrage om de opgave uit het Klimaatakkoord te halen. We bedienen hen én de verladers die openstaan voor een modal shift natuurlijk graag op hun wenken.

Dat doen we onder meer met Maatwerk Binnenvaart. In samenwerking met verladersorganisatie evofenedex hebben we onlangs weer twee onderzoeken uitgevoerd. In opdracht van Gelderland en Zuid-Holland is onderzocht welke goederenstromen in aanmerking komen voor vervoer over water.

In beide provincies liggen er volop kansen, zo is gebleken. De rapporten zijn opgeleverd en besproken met de verantwoordelijke ambtenaren. Binnenkort gaan we samen kijken hoe we verder gaan en hoe we bedrijven die serieuze interesse tonen kunnen helpen om hun logistiek zo aan te passen dat ze van de voordelen van de binnenvaart kunnen gaan profiteren.

 

Gelderland

Provincie Gelderland is positief over de uitkomsten. Er liggen vooral kansen in containerstromen, zo bleek uit het Maatwerk-onderzoek. Het zou in elk geval gaan om 3.400 TEU aan inkomende landing en 2.200 TEU aan uitgaande lading.

Uit de inventarisatie kwamen tien bedrijven die in potentie naar de binnenvaart zouden kunnen overstappen. Bij zeven bedrijven zijn daarvoor business cases uitgewerkt. De vervolgstap is dat we als BVB en Evofenedex, in samenwerking met die bedrijven, de betrokken expediteurs en nabijgelegen inland terminals pilots opzetten. Die moeten dan aantonen wat de kostenvoordelen zijn en welke aanpassingen van de huidige logistieke processen
nodig zijn.

 

Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn uit een longlist van honderd bedrijven elf kansrijke geselecteerd voor quick scans. Ook hier gaat het voornamelijk om containerstromen. Met name in de driehoek Gouda-Waddinxveen-Alphen aan den Rijn zit veel potentieel. Vier bedrijven gaven concreet aan van vervoer over water gebruik te willen gaan maken. In 2018 worden zij verder op weg geholpen.

Naast de provincie heeft ook Gouda positief gereageerd. Die gemeente gebruikt de uitkomsten voor een vervolgonderzoek naar de haalbaarheid van een nieuwe containerterminal bij de Julianasluis. In Nieuwerkerk aan den IJssel, zo is inmiddels wel zeker, heeft transportbedrijf Zijderveld toestemming gekregen om een kade aan te passen voor containeroverslag.

 

Kerst

Van Kerst tot en met nieuwjaarsdag is het BVB-kantoor gesloten. Vanaf dinsdag 2 januari zijn we weer bereikbaar. We wensen iedereen fijne feestdagen en een goed begin van 2018!

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.