Gerenoveerde sluisdeuren in december terug

0

In december rondt Rijkswaterstaat het onderhoud aan diverse sluizen in Utrecht en Nieuwegein af: de Muntsluis, Zuidersluis, Noordersluis en Sluis Den Hommel. De komende weken worden gerenoveerde deuren teruggehangen en afgemonteerd.

(foto Rijkswaterstaat)

Sinds juni zijn verschillende onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Het ging daarbij om het renoveren/vervangen van sluisdeuren en remmingswerken, het herstellen van betonschade in de kolken en het conserveren van de ophaalbrug van de 1e Muntsluis. De renovaties zijn goed en binnen de afgesproken planning verlopen en uitgevoerd door DAS infra (Van Doorn Geldermalsen, Arcadis en Spie).

Sluisdeuren
Meest in het oog springend was de renovatie van een aantal stalen en houten sluisdeuren. De te renoveren deuren zijn in september weggehaald en elders opgeknapt. Op de Muntsluis is een tijdelijk schot in de sluis geplaatst om het hoogteverschil in de waterstanden van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal op te vangen. De sluis was daardoor gestremd. Volgens Rijkswaterstaat viel de hinder die daardoor ontstond mee: “In dit jaargetijde (buiten het recreatieseizoen) is hier weinig scheepvaart en belanghebbenden zoals woonbooteigenaren zijn vroegtijdig geïnformeerd.”

Terughangen
Als sluitstuk van de renovatiewerkzaamheden worden in december de gerenoveerde deuren teruggehangen en afgemonteerd. De sluisdeuren worden per ponton aangevoerd en met hulp van een telekraan teruggeplaatst.

De planning is als volgt:
• Muntsluis stalen sluisdeuren 3+4 december (Week 49)
• Muntsluis houten sluisdeuren 9+10 december (Week 50)
• Sluis den Hommel 11+12 december(Week 50)
• Zuidersluis 13+16 december (Week 50+51)
• Noordersluis 17+18 december (Week 51)

Bij slecht weer of andere onvoorziene omstandigheden kunnen de data nog wijzigen. In de dagen na terugplaatsen van de deuren vindt er nog een afmontage plaats, zoals het terugplaatsen van bewegingswerken en loopbordessen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.