Keuringsinstanties geven voortaan binnenvaartcertificaten af

0

Keuringsinstanties Register Holland, het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) en Selles & Van Dijk mogen voortaan zelf binnenvaartcertificaten afgeven voor schepen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de bedrijven 29 november daartoe officieel gemandateerd.

De drie keuringsinstanties waren vorig jaar al aangewezen om de onderzoeken voor de certificering van binnenvaartschepen uit te voeren. Tot 29 november 2013 gaf de ILT de certificaten af op basis van de die onderzoeken. Voortaan geven de keuringsinstanties het certificaat zelf af. Met deze mandatering zijn de certificerende werkzaamheden van de ILT overgedragen aan markpartijen als deze keuringsinstanties en eerder gemandateerde klassenbureaus: Bureau Veritas, Germanischer Lloyd en Lloyd’s Register.

Eindverantwoordelijk
Door deze taakoverdracht kunnen scheepseigenaren voor de certificering van hun binnenvaartschip terecht bij een klassenbureau of keuringsinstantie naar keuze. In een overeenkomst met de klassenbureaus en de keuringsinstanties is vastgelegd hoe de certificaten namens de minister van IenM worden afgegeven, hoe informatie tussen de klassenbureaus, keuringsinstanties en ILT wordt uitgewisseld en hoe het toezicht op de certificerende bureaus is geregeld. De ILT blijft eindverantwoordelijk voor de onderzoeken van de binnenvaartschepen en de afgifte van de binnenvaartcertificaten.
De Stichting NBKB voert met een groot aantal deskundige inspecteurs jaarlijks meer dan 1.500 inspecties uit en is daarmee de grootste partij die in opdracht van de overheid voortaan zal certificeren.

Handhaving
De opzet van de overdracht van het gehele certificerende proces is dat de ILT meer aandacht kan besteden aan handhaving van de Binnenvaartwet. De ILT blijft naast de handhavende taken bepaalde vergunningen, zelf afgeven zoals de afgifte van meetbrieven en erkenningen. Daarnaast blijft de ILT, als Commissie van Deskundigen, verantwoordelijk voor de interpretaties van de wetgeving en het afgeven van aanbevelingen en ontheffingen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.