Meer windturbines op Linkerschelde

0

NV Wind aan de Stroom gaat op de Linkerscheldeoever op terminals van DP World Antwerp drie windturbines bouwen en exploiteren. Twee windturbines worden geplaatst op containerterminal Antwerp Gateway aan de oostzijde van het Deurganckdok; de derde komt aan het Noordelijke Insteekdok op de terminal van Global Container Services.

Met de ondertekening door DP World Antwerp beschikt Wind aan de Stroom inmiddels over terreincontracten voor 31 locaties en evenveel windturbines. Eerder kreeg Wind aan de Stroom al het vertrouwen van havenbedrijven Borealis, Euroports, Indaver, Luiknatie, Lumipaper, Norbert Dentressangle, Seaport Terminals, Tabaknatie, Van Loon en Van Moer. Daarnaast is een aantal turbines gepland op percelen binnen het havengebied waar momenteel geen bedrijven gevestigd zijn. Wind aan de Stroom is een publieke projectvennootschap die special is opgericht voor windenergieopwekking op de Linkerscheldeoever.

Exra robuust
Wind aan de Stroom is in gesprek met windturbinebouwers en financiers. In de tweede helft van 2014 kan waarschijnlijk gestart worden met de daadwerkelijke bouw van de turbines. “De turbines, 3 MegaWatt vermogen elk, zullen voorzien zijn van de best beschikbare technologie op gebied van veiligheid en vrijwaring van hinder voor de omgeving (ijsdetectie, bladverwarming, slagschaduwsensoren,…). Ze worden bewust wat robuuster gemaakt om bestand te zijn tegen de zwaarste stormen. Dit doen we opdat de havenoperaties ook in de directe omgeving van de turbines in alle veiligheid worden verdergezet.” Aldus Giovanni Vercammen, algemeen directeur van Wind aan de Stroom.

Biogasinstallatie
Binnenkort neemt DP World Antwerp een biogasinstallatie op de Antwerp Gateway-terminal in dienst. Deze installatie heeft ook een vermogen van 3 MegaWatt, hetgeen voorlopig volstaat om het stroomverbruik van de terminal met groene energie in te vullen. De windturbines vormen hier een  aanvulling op.
"Uit dit initiatief blijkt duidelijk de loyaliteit en het engagement van Antwerp Gateway en DP World Antwerp naar de haven van Antwerpen toe", vindt Rob Harrison, CEO van DP World Antwerp, zelf. "De combinatie van de biogasinstallatie en de windturbines vormt een mooie bijdrage  aan de duurzaamheidsdoelstellingen van DP World Antwerp.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.