- Advertentie -
- Advertentie -

Gas

- Advertentie -

Delen

Dat iemand zegt dat ik niet aan de kant van de binnenvaart sta, doet pijn. Dat ik wel aan de goede kant sta, is zo’n beetje de rode draad door al mijn stukjes die ik de afgelopen dertig jaar heb geschreven over de binnenvaart. Hoe gek de kronkel in mijn redeneringen ook is of is geweest, ik kom altijd tot de conclusie dat vervoer over water de juiste weg is en blijft.

Het werd op een gegeven moment een politiek foefje dat de binnenvaart weliswaar een uitstekend alternatief voor het wegvervoer is, mits de sector sterk vergroent. En met ‘vergroenen’ wordt dan ook nog eens tegenwoordig ‘klimaatvriendelijker worden’ bedoeld.
Toen ‘vergroenen’ nog ‘duurzamer worden’ betekende, viel er nog wel wat voor te zeggen. Dan heb je het over minder afval in het water en in de lucht. Wie kan daar tegen zijn als de gezondheid van mensen in het geding is?

Bij jou draait alles om gas, Pumbaa. ‘Klimaatvriendelijker’ wil alleen maar zeggen ‘minder uitstoot van broeikas­gassen’ en daarin is de binnen­vaart juist de kampioen.

Natuurlijk, het kan altijd beter. Elektrische of op waterstof lopende schepen: super. Maar je moet het niet zo draaien dat alleen dat soort schepen beter is voor het klimaat dan lange files vrachtauto’s. Dat is non­sens. Zelfs de oudste spitsen zijn beter voor het klimaat dan trucks.

Is daarmee de klimaatdiscussie dus gesloten? Sorry, dan moet ik je teleurstellen. Wij mensen hebben wel degelijk de atmosfeer volgegooid met broeikasgassen en er is een
drastische omwenteling in ons denken noodzakelijk bij alles wat we doen om daar een gunstige wending aan te geven. Als je zegt dat dat niet waar is omdat dat je nu politiek of economisch niet van pas komt, dan ben je fout bezig. Je zit ook fout als je absurde klimaateisen stelt aan de binnenvaart terwijl er op klimaat­gebied nog zoveel meer mis is op de wereld.

Het doet de binnenvaart wel echt pijn als er in een paginagrote publicatie in één van ’s lands grootste dagbladen staat dat de ontgassing op de Lek en de Waal door binnenschepen ertoe leidt dat op de oevers van die rivieren mensen ’s morgens wakker worden met een benzeenlucht in hun slaapkamer. Buitenlandse schepen – dat dan weer wel.

Of is dat politiek incorrect om te melden? Buitenlanders hebben net zo goed het recht om hier de lucht te vervuilen. Het draait hier natuurlijk niet om een kinderachtige vervuiling.
Als je met gasmaskers aan boord rondloopt tijdens het ontgassen, kun je moeilijk volhouden dat je het niet hebt geweten dat het slecht is voor de gezondheid.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -