- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsFraude met gekopieerd EU-certificaat

Fraude met gekopieerd EU-certificaat

- Advertentie -

Delen

Bij de Algemeene Schippers Vereeniging komen berichten binnen waarvan wij erg zijn geschrokken. Het gaat om berichten over identiteitsfraude!

Er zijn schippers/eigenaren die een nieuw vaarbewijs hebben aangevraagd en ook gekregen. Deze hebben zij dan uitgeprint en in de stuurhut neergelegd. Zover nog geen probleem, maar er zijn uiteraard ook aflossers die zo’n uitgeprinte versie hebben. Deze komen aan boord, leggen veelal hun certificaten in de stuurhut zodat ze niet uit bed hoeven te komen in de nachtelijke uren of overdag als ze rusten en er komt controle aan boord.

Nu ontvangen wij berichten dat het gigantisch fout gaat als het om veiligheid gaat van die documenten. Zo hebben wij nu van een afloskapitein het bericht gekregen dat zijn vaarbewijs gekopieerd bij iemand anders aan boord in de stuurhut lag.

Deze aflosser werd hierop geattendeerd nadat zijn collega-aflosser zelf ging aflossen bij dit schip en het constateerde in het vaartijdenboek én de documentenmap. Hij belde onze melder op met de mededeling: ”Jouw vaarbewijs ligt nog hier en deze wordt hier ook nog gebruikt.” Waarop onze melder zei dat hij zijn origineel in zijn certificatenmap had zitten.

Wat als een schip een ongeval veroorzaakt en uw certificaat ligt gekopieerd in die stuurhut? Dit is onveilig en héél erg fraudegevoelig. De ASV is van mening dat dit véél vaker zal gaan gebeuren en dat er op zeer korte termijn een hele goede oplossing moet gaan komen voor dit grote probleem.

Peter van Veen,
voorzitter ASV

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -