- Advertentie -
- Advertentie -

Fit for 55

- Advertentie -

Delen

Brand is erger, luidt het gezegde, maar wateroverlast is toch ook geen pretje (en soms een ramp). Hoewel de rivier behoorlijk hoog staat, komt deze keer de overstroming toch echt uit de lucht vallen. Zal je altijd zien: heb je de afwatering van het rivierwater beter op orde gemaakt, barst er zo’n heftige regen­val los dat de in 1995 gespaarde Limburgse dorpsstraten veranderen in snelstromende rivieren. Je zal er maar wonen. Er zijn mensen die naar Limburg gaan om eens een kijkje te nemen bij mensen die proberen met zandzakken voor de deur de huiskamer droog te houden. Zo zijn mensen nou eenmaal.

Er zijn ook mensen die dan onmiddellijk willen weten of dit extreme weer het gevolg is van de klimaat­verandering. Aan een regenbui hangt geen labeltje met de vermelding waar het door is veroorzaakt. Voor sommigen een mooie aanleiding om te roepen dat ‘de wetenschap’ het niet zeker weet. Zo zijn mensen nou eenmaal. 

Door de temperatuurwijzigingen is het wereldwijde weersysteem een tikkeltje op hol geslagen met absurd hoge temperaturen in Noord-Amerika en droogte in Europa, afgewisseld met een soort van zomerse moesson op plaatsen waar de bevolking hooguit gewend is aan een frisse najaarsbui. Dat is niet het gevolg van klimaatverandering, het ís klimaat­verandering. We zullen het ermee moeten doen, want voorkomen kunnen we het niet meer. Zelfs als we erin slagen om in 2030 of 2050 serieus minder of zelfs helemaal geen kooldioxide meer de lucht in te slingeren, kunnen we alleen de toekomstige toename van de weerafwijkingen een beetje dempen.

Onder de hoede van onze eigen Frans Timmermans heeft de Europese Commissie het voortouw genomen bij het Europese streven om in 2050 klimaatneutraal te zijn, met een tussenstop in 2030 (dat is over 8,5 jaar) als er 55% minder uitstoot van kooldioxide ten opzichte van 1990 moet zijn. Vandaar de naam van het nieuwe plan: Fit for 55. Voor de meeste bedrijven betekent het dat ze steeds duurder wordende uitstootrechten moeten kopen. Ook scheepvaartbedrijven. Dat is puur economisch denken: je verhoogt de prijs zodat de ondernemer geprikkeld (soms zelfs gedwon­gen) wordt om linksom of rechtsom te stoppen met uitstoot. 

Veel mensen vinden het maar niks, want dat gaat heel veel geld kosten. Gezonde bedrijven rekenen immers al die dure uitstootrechten door aan hun klanten, waardoor uiteindelijk de consumenten het gelag betalen. En dat zijn we dus allemaal, dus ergens klinkt dat wel eerlijk. Maar daar zijn veel mensen het niet mee eens, want we hebben recht op onze welvaart, ook al gaat dat rampzalig ten koste van anderen. Zo zijn mensen nou eenmaal.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -