- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsFalend Duits vaarwegenbeleid door droogte extra voelbaar

Falend Duits vaarwegenbeleid door droogte extra voelbaar

- Advertentie -

Delen

Duitse beleidsmakers beloven al jaren vaarwegenprojecten te gaan versnellen, maar daar is in de praktijk weinig van te merken. Door de huidige lage waterstanden worden bottlenecks nog problematischer voor de binnenvaart, aldus binnenvaartbond BDB.

Industriebedrijven die op binnenvaartvervoer zijn aangewezen dreigen het lastig te krijgen. Dit geldt onder meer voor de chemie- en staalsector. De Duitse verkeersminister Volker Wissing zei onlangs nog dat bouwwerkzaamheden aan de vaarwegen sneller moeten worden gepland en uitgevoerd. Ook zijn voorgangers deden gelijkaardige uitspraken. Volgens de BDB is het nu hoog tijd om dit ook echt te gaan doen.

Contraproductief

Maar daar moet ook budget voor zijn. In de conceptbegroting voor 2023 staat ca. 360 miljoen euro minder ter beschikking voor vaarwegenprojecten. BDB-directeur Jens Schwanen noemt dit absoluut contraproductief. “Hierdoor zullen projecten in het beste geval later klaar zijn dan voorzien en moet de chemie-, staal- en olie-industrie nog een paar jaar langer wachten op de verdieping van de Midden-Rijn.”

Vrijwel stilstand

In antwoord op een Kamervraag gaf de Bondsregering eind juli toe dat diverse vaarwegenprojecten die al in 2016 zijn opgenomen in het Bundesverkehrswegeplan tot op heden niet verder zijn gekomen dan de eerste planfase. De uitvoering en inbedrijfstelling zullen nog decennia op zich laten wachten. “Op die manier wordt het natuurlijk nooit wat met de modal shift en het bereiken van de klimaatdoelstellingen”, aldus Schwanen.

Zo is de planning van de Main-verdieping tot aan Aschaffenburg nog niet eens begonnen, hoewel dit project na de Rijnverdieping de beste kosten-baten-score heeft. De vaargeulverdieping tussen Duisburg en Stürzelberg is al negen jaar in planning. Ook bij sluisprojecten op de Neckar, de Moezel en het Elbe-Seitenkanaal wordt geen vooruitgang geboekt.

tekst Sarah de Preter

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -