Eerste drijvende park in Rotterdam

0

Rotterdam heeft zijn eerst “drijvende park”. Op vrijdag 25 september werd het eilan  in het Buizengat in Kralingen onthuld. Het project Drijvend Groen is een idee van het jonge bedrijf Urban Green, dat is omarmd door Rijkswaterstaat en de gemeente.

Eiland2Drijvend groen is een project met meerdere doelstellingen: het verbeteren van de waterkwaliteit voor de vishabitat en macrofauna en het aantrekkelijker maken van versteende havenbekkens van Rotterdam. Dat moet gebeuren in de vorm van drijvende parken met decoratieve beplanting en waterplanten.

Naast het verfraaien van de buitenruimte wordt met vernuftige technieken de komende twee jaar de toename van de visstand en macrofauna in kaart gebracht. Landschapsarchitect Piet Oudolf, als adviseur betrokken bij het project, zegt hierover: ‘Groen verlegt zijn grenzen en daar wordt het tijd voor. Groen als drijvende kracht maakt dit verhaal compleet.’

 

Natuurvriendelijke oevers

Als blijkt dat Drijvend Groen een positieve bijdrage levert aan de vispopulatie, komen er meerdere eilanden in de Rotterdamse Stadshavens. Rijkswaterstaat ziet er een kans in om te voldoen aan de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water.

Rotterdam wil met het groen niet meer gebruikte havengebieden bij het stedelijk gebied te betrekken. Wethouder Pex Langenberg: ‘We bieden partijen als Urban Green letterlijk de ruimte om te experimenteren met innovatieve concepten. De aanleg van natuurvriendelijke oevers in Rotterdam valt mooi samen met de Rotterdamse vergroeningsopgave. En als het niet mogelijk is om te vergroenen langs de oever dan zijn opties als drijvende eilanden slimme oplossingen.’

 

Eiland3

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.