- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEBU en ESC willen dat Franse overheid optreedt tegen blokkades

EBU en ESC willen dat Franse overheid optreedt tegen blokkades

- Advertentie -

Delen

De stakingen en blokkades tegen de verhoging van de pensioenleeftijd in Frankrijk duperen de binnenvaart. De Europese Binnenvaart Unie en de Europese verladersorganisatie ESC hebben de Europese Commissie gevraagd om Frankrijk op te roepen een einde te maken aan de inbreuk op het vrije verkeer van goederen.

Onlangs was de Rhône ruim drie weken geblokkeerd. De binnenvaart is sinds het begin van de stakingen in Frankrijk het doelwit en wordt daar de actievoerders beperkt in het vrije verkeer, stellen EBU en ESC. Voor beide organisaties is het vrije verkeer van goederen van het grootste belang. “Hoewel het vrije verkeer van goederen geen ‘absolute vrijheid’ is, moet het naar onze mening zoveel mogelijk worden gewaarborgd. De huidige situatie in Frankrijk baart ons grote zorgen.”

Extra kosten en overlast

Als schepen, zoals op de Rhône, vastliggen heeft dat “grote negatieve gevolgen, met name veel extra kosten, voor de Europese economie, maar veroorzaakt ook grote overlast voor de betrokken bemanningen”, benadrukken Godfried Smit en Theresia Hacksteiner, de secretarissen-generaal van respectievelijk ESC en EBU. Dit betekent dus dat acties die het vrije verkeer van goederen belemmeren in duur en impact moeten worden beperkt.

Zij verwijzen naar het arrest (C-265/97), waarin het Europees Hof van Justitie vaststelt dat een lidstaat verplicht is op te treden tegen gedragingen van particulieren die de doeltreffendheid van de communautaire bepalingen daadwerkelijk ondermijnen. Uit de feiten van de zaak blijkt dat er sprake is van een inbreuk op het vrije verkeer van goederen door de overheid indien die gedurende een lange periode systematisch nalaat op te treden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -