- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsGaat Kanaal Pommereuil-Condé nog open? Zo ja wanneer?

  Gaat Kanaal Pommereuil-Condé nog open? Zo ja wanneer?

  - Advertentie -

  Delen

  In de herfst was de opening van het Kanaal van Pommereuil naar Condé* aangekondigd: een afsnijding van zo’n 50 kilometer omvaren voor veel van onze binnenvaartvrienden. Maar de hele herfst gebeurde er niets. Op 30 november werd desalniettemin met veel tamtam de “aanstaande opening” aangekondigd, compleet met bobo’s, ministers en wat al niet. Toch kon er ook in januari nog geen enkel schip door!

  Toen heette het, dat “een technisch probleem met een van de sluisdeuren van Hensies” doorvaart verhinderde. De oplossing zou vóór het eind van de maand geregeld zijn. Toen een paar dagen geleden wéér een van onze vrienden de omweg bleek te nemen in plaats van het nieuwe kanaal, heb ik nagevraagd bij de Waalse vaarwegbeheerder waarom de verbinding nog altijd niet open is. Het antwoord:

  Goedemiddag, meneer,

  Wij hebben uw bericht ontvangen en begrijpen uw ontsteltenis over het opeenvolgende uitstel van de heropening van dit kanaal. Aanvankelijk waren er inderdaad een aantal technische problemen bij Hensies die ons dwongen de datum uit te stellen. Voor zover ik weet, zijn deze nu opgelost. Het plan was dus om het kanaal eind januari te heropenen.
  Tijdens de laatste bevaarbaarheidstesten op het Franse deel van het kanaal werd echter een zeer plaatselijk verzandingsprobleem ontdekt. Dit moet in detail worden onderzocht en er wordt momenteel een analyse uitgevoerd. In de komende dagen zouden we een duidelijker beeld moeten hebben van de oorzaak en de oplossing om de bevaarbaarheid weer optimaal te maken. In dit stadium is het dus moeilijk om te weten wanneer het kanaal daadwerkelijk weer zal worden opengesteld voor de scheepvaart.
  Ik hoop dat er in de komende dagen snel een mededeling kan worden gedaan om de binnenvaartsector te informeren. Ik duim dat er snel een oplossing wordt gevonden, want wij zijn net zo ongeduldig als u om dit kanaal na meer dan 30 jaar sluiting weer bevaarbaar te maken.

  Alvast bedankt voor uw begrip!

  Na DERTIG jaar ongebruikt te zijn geweest en meer dan TWEE jaar renovatie, is er “een zeer plaatselijk verzandingsprobleem”…. Ben ik nou gek als ik vaststel dat degenen die over de vaarwegen gaan, incompetent zijn, beroerd communiceren en verantwoordelijk zouden moeten worden gehouden voor het verval van de binnenvaart?

  Hans Kouwenberg,
  Barjac

  *Het Kanaal van Pommereuil naar Condé is een kanaal van Frankrijk naar België. Het vormt een verbinding tussen de Schelde bij Condé-sur-l’Escaut in Frankrijk en het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes bij Pommereuil in België.

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -