Disruptie

0

Dik een maand geleden was alleen de binnenvaart grensoverschrijdend. Nu moeten we die kwalificatie delen met talrijke machtswellustelingen die hun handen niet thuis kunnen houden. Hebben we weer een nieuw imagoprobleem. We zijn niet de enige. Kevin Spacey speelde uiteindelijk zichzelf in House of Cards. En wij maar denken dat hij zo goed acteerde.

Ik weet nog goed dat je pas schuldig was aan dergelijke misdragingen als ze tegenover een rechter aannemelijk konden worden gemaakt. In een tijd van nepnieuws is het kennelijk helemaal niet meer nodig iets te bewijzen. Als het in de sociale media opduikt en wordt gevolgd en geliked, dan is het waar.


Ik moet er nog aan wennen, maar het heeft wel iets. Niet alleen Trump kan ’s morgens tijdens het tandenpoetsen bedenken waarmee hij de wereld vandaag eens gaat verrassen. De mesjokke leider van het Vrije Westen geeft wel het voorbeeld. Het is de ultieme democratie.
Elke burger heeft dezelfde macht, wat mij het startschot lijkt voor totale anarchie, maar ja ik ben ook maar één burger. Ik schrijf voor een krant die toch in elk geval z’n best doet om te achterhalen of bepaalde beweringen een aanvaardbaar waarheidsgehalte hebben. En dat blijft zo, want uiteindelijk zal die kwaliteit weer boven komen drijven.

Dat dacht ik ook van De Volkskrant, tot ik daar het bericht in las dat om de CO2-uitstoot te verlagen, de kolenoverslag uit Rotterdam moet verdwijnen. Dat moest toch wel nepnieuws zijn. Eenmaal uitgelachen, las ik verder dat dit werkelijk in de gemeenteraad werd besproken. Niemand die beseft dat de CO2 pas wordt uitgestoten bij de verbranding van kolen, iets dat als alles goed gaat, niet gebeurt bij de overslag.

Nepnieuws – al dan niet verspreid door Russen, Chinezen, Boris Johnson of de Amerikaanse president – veroor­zaakt disruptie. Dat betekent ontwrichting. Je weet niet meer wat je moet geloven. Dit is de Eeuw van de Disruptie. Uber ontwricht het taxi-imperium, Airbnb het hotel­wezen en vorig jaar werd bij de BLN-jaarvergadering opgeroepen de Uber van de binnenvaart op te richten.

De binnenvaart gaat onverstoorbaar verder, maar BLN deed onlangs bij hun drukbezochte bijeenkomst ‘Dit Wordt Het Nieuws’ een nieuwe poging. In het openingsfilmpje van dit kijkje in de toekomst werd NPRC aan Uber gekoppeld, was er sprake van een fusie tussen CBRB en BLN (en een overname van TLN) en werd het Palais du Rhin in Straatsburg een binnenvaartmuseum. (was het dat nog niet?)

Wat betekenen deze berichten? Je wordt heen en weer geslingerd tussen ‘nepnieuws’ en ‘wishful thinking’ (misschien wel beide). Ik ben er nog niet uit, toch nog maar een keer House of Cards kijken. Weet ik tenminste waar ik aan toe ben.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.